1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Националният стратегически план - отзвук

Националният стратегически план - отзвук

Снимка:

През 2025 г., след първия мониторинг – дали ще ни отрежат главата заради неизпълнени европейски цели?

Националният стратегически план – поредният предпоследен вариант май е готов. Очакваме с нетърпение земеделското министерство да го публикува за обществено обсъждане. С трепет го очакват и самите участници в тематичните работни групи, работили цели три години. Защото едно се говорело, изчиствали се проблемите в дебатите, уж се постигало съгласие. Изведнъж обаче настъпвали изненади. Нищо след стискането на ръце за договаряне не оставало в НСП. Защо? Политическо решение е отговорът. Това оправдание замени другото клише – такова е коалиционното споразумение. Този подход обезсмисля работата на тематичните работни групи, те стават формален акт на проповядваната диалогичност и прозрачност. Има много недоволни от последния - предпоследен вариант на НСП. Примери много. Въглеродното земеделие беше надежда, че България може в тази екологична сфера - част от зелените европейски стратегии, да се представи добре. Консервационното земеделие или Но-тил, както е по-известно – как е залегнало в НСП? Как ще се поощрява? Разбираме: налага се ограничението за подпомагане – до 1000 дка. Това е пълна глупост или сериозно казано: откровен призив да не се залавяш с тази технология. Та нали тя изисква нови машини, прилагане на нови технологии, кадри и т.н.

Интегрираната растителна защита – друг „зелен“ вариант – ограничение също до 1000 дка на стопанство. Долу-горе, като че става въпрос за опитни полета. За постигане на зелените цели – драстично намаление на използваните торове и препарати, явно ще се разчита на баснословното им поскъпване и невъзможност да се прилагат съответните норми.

Колкото до гръмко и тържествено обявяваната цифрова трансформация във фермите – забравете! За такъв лукс пари просто няма! Животновъдите засега си мълчат. Явно са доволни. Обаче другите сектори не са доволни от предвидените за тях интервенции. Например: 24 % от бюджета за биопроизводство са предвидени за биологичните пасища. Първо, че кои пасища не са биологични? И второ – де ги толкова биоживотни у нас? Май понамирисва на нещо познато. 85% от някои животни, представете си, били под селекционен контрол. Ама продукцията липсва на пазара. Земеделската общност беше споходена от наистина добра новина – министърът искал да се осигури 60% национално съфинансиране по ПРСР. Погледнеш финансовият министър развързал кесията и морето вземе, че се подкваси.

И тогава за биологичното земеделие – друг фокус в бъдещата ОСП, ще има по-голямо финансиране по Мярка 10. Това е оттук – оттам, за изказаните мнения. Обобщението на хора от агробизнеса, добре запознати с европейските политики изразяват най-тревожната оценка за НСП: не се тръгва от swot анализ, оттам да се дефинират потребностите и целите. Липсва интервенционната логика, липсват ефективни индикатори за оценка на резултатите. През 2025 г., след първия мониторинг – дали ще ни отрежат главата заради неизпълнени европейски цели?

 

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.