1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Научната общност подкрепя стратегията на МЗХГ за ликвидиране на aфриканската чума в страната

Научната общност подкрепя стратегията на МЗХГ за ликвидиране на aфриканската чума в страната

В стратегията са залегнали предложения за законодателни промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност

 

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов представи Стратегия за ликвидиране на африканската чума по свинете (АЧС). Документът беше oбсъден с научната общност и ветеринарномедицински експерти, поканени на дискусията днес в Тракийски университет, Стара Загора.

Д-р Иванов подчерта, че превенцията, контролът и изкореняването са три категории мерки, използвани за профилактика и борба с всяко едно заразно заболяване по животните. Ролята и подкрепата на научната общност в изпълнението на всяка една от тези стъпки е изключително важна.

В стратегията са залегнали предложения за законодателни промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност - улесняване идентификацията и регистрацията на животните и животновъдните обекти от типа „заден двор". Документът включва и предложение за създаване на фонд „Зоопрофилактика", който да подкрепя финансирането на дейността, свързана с епизиоотии в бъдеще.

Проф. двмн Иван Тодоров Въшин, ректор на Тракийския университет, заяви, че съвместните усилия дават резултат и научната общност ще продължи да подкрепя министерството в борбата с разпространението на АЧС.

Проф. дн Люцканов, декан на Ветеринарномедицинския факултет при Тракийски университет, заяви, че министерството активно работи за справяне с АЧС, както и че търси подходи съвместно с научната общност. По думите му те подкрепят предприетите до момента действия и мерки за борба с АЧС, макар да са непопулярни, и ги оценяват като необходими, тъй като това е заболяване, което няма аналог, както и лечение или ваксина. „Стратегията включва оценка на ролята на животните в „заден двор", където говорим за сериозен масив от свине, отглеждани нерегламентирано и при отсъствие на всякакви мерки за биосигурност. Това ги прави потенциално опасни в условията на АЧС и налага разреждане на броя им, особено край свинекомплекси. Последваща стъпка по тази мярка е регистрацията на личните стопанства и внедряване на мерки за биосигурност. Друг важен елемент е проверката на системите за биосигурност в големите свинеферми от експертни групи Важно също е намаляване популацията на дивата свиня, като един основен източник на заразата", допълни още той в обобщение на дискутираните важни елементи от предложената стратегия.

Министър Танева благодари на научната общност за подкрепата в борбата с АЧС, за това, че са всеки ден редом с министерството и ветеринарните власти сред хората, за да разясняват какво е това заболяване, мерките за справянето с него, както и бъдещите стъпки. Министър Танева заяви, че дискутираната стратегия ще бъде факт след постигане на консенсус с научната общност по отношение на мерките и сроковете.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.