1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Най-важното от дейността на МЗХ за 100 дни

Най-важното от дейността на МЗХ за 100 дни

Приоритети са регулирането на поземлените отношения, активно партньорство с браншовите организации и приемането на закон за тяхната дейност

МЗХ отчете дейността си за 100 дни. Като най-важни постижения могат да бъдат посочени няколко основни промени. В отраслите „Животновъдство", „Зеленчукопроизводство" и „Овощарство" е извоювано повишаване на обвързаната подкрепа от 3,5% на 13%, които се равняват на 100 млн. евро годишно, а с 2 години е удължен преходният период за млечните ферми от втора и трета категория за привеждането им към европейските стандарти. Запазени са нивата на подпомагане на българските животновъди и са облекчени условията за пряка продажба на животинска продукция. Осигурени нови 11.5 млн. лв. за тютюнопроизводителите за 2013 г.

Министър Греков и неговият екип си поставиха задача да продължат работата по устойчивото развитие на земеделието като основна част от икономиката на страната.

В седмичната анкета потребителите на Agro.bg са посочили като най-съществено постижение на МЗХ повишаването на обвързаната подкрепа за уязвимите сектори в българското земеделие с  50 % от гласовете си.
 
Удълженият с 2 години преходен период за млечните ферми от втора и трета категория  е на второ място с 33 % и осигурените нови 11.5 млн. лв. за тютюнопроизводителите за 2013 г. със 17% са на последно място.

Има и други положителни аспекти от работата на министерството, между които намаляването на административната тежест върху бизнеса чрез премахването на два и облекчаването на 11 регулаторни режима, също продължава  работата по устойчивото развитие на земеделието като основна част от икономиката на страната. Сред приоритетите са и регулирането на поземлените отношения, по-активното партньорство с браншовите организации и приемането на закон за тяхната дейност.
Средствата, които ще бъдат отпуснати по мярка 112 „Млад фермер”, ще са 20 милиона лева, като 10 милиона лева, ще бъдат от бюджета на Министерство на земеделието и храните.
Срокът за регистриране на млади фермери се планира да стане 18 месеца вместо 14.

За успешното приключване на сегашната Програма за развитие на селските райони без загуба на средства има план за действие, съгласуван с ЕК, който предвижда до края на годината да бъдат разплатени 308 млн. евро по всички мерки.
Дано всичко бъде изпълнено в срок и с най-малко отклонения от този план и да го почувстват всички потребители и производители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.