1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Не се предвижда нов Закон за тютюна и нов държавен орган в тази насока

Не се предвижда нов Закон за тютюна и нов държавен орган в тази насока

Комисията по земеделие обсъди и проблемите на земеделските производители свързани с новото облагане на ДДС в сектора

Нямаме виждане за нов Закон за тютюна и нов държавен орган в тази насока. Това каза министъра на земеделието и храните Десислава Танева по време на комисията по земеделия и храните, пише focus-news.net. По думите й няма как да се възстанови Фонд „Тютюн” или да се създаде нова агенция за този продукт. „Имаме ясна визия как ще реорганизираме администрацията на МЗХ. Не може за всяка дейност и всеки продукт да създаваме администрация, защото има служби на регионален принцип в министерството“, посочи министърът. По думите й 2021 година, когато ще се спрат държавните доплащания към бизнеса, наближава и трябват реформи, които да подпомогнат по-лесното преминаване през този период на спиране на национални доплащания.

„Тогава този проблем ще стои пред всички и никой няма да позволи в рамките на ЕС да се дават доплащания и да се създава агенция. Трябва ясно да си дадем сметка за това. Тогава тези хора, които се занимават с тютюн няма да могат да се осигуряват и да имат възможност да се издържат“, коментира още Танева. Според нея всяко връщане назад предлага по-трудна година за тях. „Не можем да върнем държавата да управлява производството и търговията на тютюн и тютюневи изделия“, допълни Танева.

На заседанието се обсъждаха и проблемите на земеделските производители свързани с новото облагане на ДДС в сектора. Десислава Танева обяви, че ще се водят преговори с финансовия министър Владислав Горанов, за да се напраявт промени в закона. Министър Танева, каза също така, че административните реформи в МЗХ тепърва предстоят. „Имаме смелостта да си защитаваме визията за административно решение в сектора и тази година ще има още два такива реформи“, посочи Танева. По думите й съкращението на 51 служители на МЗХ не е заради политическата им принадлежност, а е на това база на новата административна реформа, според която трябва да се съктрати 10% от администрацията на министерството.”

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.