1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Необходим е единен орган за управление на европейските средства

Необходим е единен орган за управление на европейските средства

Това заяви министър Томислав Дончев в Добрч по време на българо-унгарски бизнес семинар

Необходимо е създаване на един универсален управляващ орган за разпределяне на европейските средства, заяви в Добрич по време на бизнес семинар министър Томислав Дончев. В момента европарите се контролират от седем органа в седем министерства, които трябва да се организират в една политически стерилизирана агенция с регионални офиси в страната, подчерта министър Дончев. Успешната политика на дадена държава се случва, ако се ангажират всички – и бизнеса, и гражданите, а не само държавната администрация, каза още министърът.

В рамките на форума, посветен на Дните на унгарската култура в Добрич, и в присъствието на Нейно Превъзходителство посланик Юдит Ланг, той изложи основните акценти в подготовката на България за следващия програмен период. До края на годината страната ни трябва да изработи своя вариант на стратегия 2020 г. Всичко това ще бъде в рамките на европейското ни членство, но има чисто национални въпроси, които сами трябва да разрешим като политици и граждани, заяви още министър Дончев. Максималната съпричастност и активност на местните власти е едно от условията. Експертите от неговото министество вече са изчислили финансовата рамка с европейско и бюджетно финансиране за всяка българска община за следващия програмен период 2014–2020 г.

Според министър Томислав Дончев, големият дебат в ЕС ще бъде за финансовата рамка на следващия програмен период. Съвършено несправедливо е в бъдещия политически дебат да се взема под внимание процентът на усвоените средства до момента.

В Добрич министърът на европейските фондове присъства на бизнес форум в рамките на Дните на унгарската култура в града, преминали под надслов „България – Унгария – мостовете от миналото към европейското бъдеще”.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.