1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Незаконен транспорт на животни за зоопаркове в България

Незаконен транспорт на животни за зоопаркове в България

Не са спазени никакви изисквания за хуманно отношение по време на транспорт

На 20.02.2018 г. незаконен транспорт на животни за България е спрян на ГКПП“Дунав мост II“. Животни от видовете: алпаки, мечета плюс птици - гъски, патици, гълъби и патета, са транспортирани в изключително лоши условия, не са спазени никакви изисквания за хуманно отношение по време на транспорт и не са придружени от ветеринарномедицински документи, които да удостоверят техния произход и здравен статус.

Превозвачът няма лиценз за превоз, необходими познания за транспорт на животни и документи, с които да удостовери произхода им. По негови твърдения животните са взети от Белгия, Словакия и Унгария.

Поради съмнения за наличие на екземпляри от защитените видове е уведомен РИОСВ Монтана, при което, животните са конфискувани на основание Закона за биологичното разнообразие и настанени в Зоологическа градина София град.

Зоологическата градина разполага с карантинен център, предназначен за нейните потребности, който не може да бъде използван за спасителен център за конфискувани животни и всяко въвеждане на животни с неясен статус крие риск от въвеждане и разпространение на заболявания в зоологическата градина.

През периода 2016 - 2018 г., високопатогенната инфлуенца по птиците тип А (птичи грип HPAI H5N8) предизвика една от най-големите епидемии по отношение броя на огнищата на домашни птици, географската площ и броя на мъртвите диви птици, регистрирана в Европейския съюз.

Епидемията на заболяването засегна и България през 2016г до 2017г, и доведе до мащабни икономически загуби за държавата и за бизнеса (над 6 000 000 млн загуби, затваряне и ограничения на движение и търговия на животни, загубен статус по отношение на здравеопазване на животните в държавата) .

Въз основа на това и предвид епизоотичната обстановка в Европа по отношение на високопатогоенна и нископатогенна инфлуенца по птици, рисковете, които крие движението на домашни и диви птици с неясен здравен статус и за целите на опазването на здравето на животните в зоологическата градина и страната като цяло, е взето решение птиците да бъдат умъртвени по хуманен начин.

Всяко незаконно въвеждане на животни в страната крие рискове от въвеждане и разпостранение на заболявания по животните, включително заболявания опасни и за хората (зоонози), като инфлуенца по птиците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.