1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нивата на наблюдаваните реки ще се понижават или ще се задържат

Нивата на наблюдаваните реки ще се понижават или ще се задържат

Водните количества на наблюдаваните реки в по–голямата част от страната са около и над праговете за средни води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН) днес следобед на отделни места в планинските райони от Западна България ще има краткотрайни превалявания  с  количества до 5 л/кв.м.

През изминалото денонощие от 8 ч. на 22 юни до 8 ч. на 23 юни,  речните нива в по-голямата част от страната са се понижавали. Повишения са регистрирани само при отделни измервателни пунктове.

Водните количества на наблюдаваните реки в по–голямата част от страната са около и над праговете за средни води. На някои от пунктовете за наблюдение в Дунавския басейн, по Северното Черноморие и в Източнобеломорския басейн са около прага за високи води.

Регистрираните нива в 8 ч. на 23 юни на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:

Дунавски басейн: от -90 см до +84 см,  по-съществени повишения на водните нива са регистрирани в поречията на реките Осъм с до +84 см, Янтра с до +28 см и Русенски Лом с до +16 см.

Черноморски басейн: отчетени са понижения с до -20 см.

Източнобеломорски басейн: от -9 см до +85 см. В поречие Тунджа повишението на водното ниво е с до +2 см, в поречие Марица с до +16 см в основната река, а в поречие Арда са регистрирани понижения с до 27 см.

Западнобеломорски басейн: отчетени са понижения с до -10 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки днес ще се понижават или ще се задържат. На места са възможни  краткотрайни незначителни повишения на реките.

Дунавски басейн: очаква се нивата на наблюдаваните реки да се понижават или да се задържат. Несъществени повишения са възможни в долните течения на наблюдаваните реки, в резултат на оттичане.

Според моделираните водни количества на 24, 25 и 26 юни, те ще са:

 

  •  за река Искър ще са около средната многогодишна стойност, под прага за внимание.
  • за река Янтра ще бъдат над средно многогодишната стойност, под прага за внимание.
  • за река Русенски Лом - в долното течение на реката ще бъдe над средно многогодишната стойност. Днес  все още са възможни повишения в долната част на водосбора, вследствие оттичане. Водните количества ще са под прага за внимание.

Черноморски басейн: през следващoто денонощие, нивата на наблюдаваните реки ще се понижават. Възможни са краткотрайни незначителни повишения на реките в резултат на прогнозирани валежи: долното течение на Провадийска, долното течение на  Камчия, Факийска и  Ропотамо.

 

Източнобеломорски басейн:  днес нивата на наблюдаваните реки ще се понижават или задържат:

Река Тунджа –  нивата във водосбора на реката ще се понижават.

Река Марица – възможни са краткотрайни повишения в горното течение на реката, като тенденцията към понижаване на речните нива ще се задържи.

Река Арда – водните нива ще се понижават, възможни краткотрайни повишения на нивата в резултат на прогнозирани валежи в горното течение.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира  - нивата в басейна на двете реки ще са под праговете за предупреждение.

Според системата за предупреждение за басейна на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: Водното количество на река Черна при Смолян на 25 срещу 26 юни ще достигне и премине жълтия праг на предупреждение.

Западнобеломорски басейн: днес нивата на реките в басейна ще се понижават. Възможни са краткотрайни повишения на водните нива в долните течения на реките Места и Струма на 25 юни.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

За повече актуална информация: http://hydro.bg/

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.