1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нивата на реките – без изменения

Нивата на реките – без изменения

Обявен е жълт код за мъгла в 10 области

За днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви жълт код за мъгла в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, София област, София, Перник, Кюстендил и Благоевград. Главно по поречието на р. Дунав (областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Велико Търново) ще има условия за образуване на трайна мъгла с видимост до 500 метра. В котловинните полета (областите София, Собия област, Перник и Кюстендил) ще има условия за образуване  на трайна мъгла с видимост до 500 метра. В поречията на Струма и Места (Благоевградска област) ще има условия за трайна мъгла с видимост до 500 метра. Времето може да бъде потенциално опасно. Прогнозираните явления не са необичайни, но изискват внимание. Ако възнамерявате да вършите работа на открито, следете прогнозата за времето и не поемайте излишен риск.

По данни и прогнози на НИМХ – БАН днес, утре и в сряда няма да вали.
През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без съществена промяна. Повишенията на нивата в средното и долното течение на река Марица са вследствие работа на хидротехнически съоражения. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за средни и ниски води. Долното течение на р. Провадийска (Черноморски басейн) и средното и долно течение на Марица (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води. Около праговете за екстремно ниски води е водното количество на р. Черни Вит (Дунавски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания на речните нива са от - 17 см до + 20см

Черноморски басейн: незначителни колебания до - 5 см или без изменение

Източнобеломорски басейн: колебания от - 12 см до + 39 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 5 см до + 4см

Възоснова на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес и през следващите 2 дни речните нива в по-голямата част от басейна ще останат без съществени изменения.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 21, 22 и 23.12. ще бъдат под средната многогодишна стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 21, 22 и 23.12., че водните количества ще бъдат около и под средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 21, 22, 23 и 24.12 водните количества ще бъде около средно многогодишната стойност. Нивата плавно ще се понижават.

Черноморски басейн: днес и през следващите 2 дни нивата на реките ще останат без изменение.

Източнобеломорски басейн: днес и през следващите 2 дни речните нива на реките ще останат без съществена промяна. Системата за ранно предупреждение на НШМХ – БАН прогнозира за водосборите на Марица и Тунджа, че водните нива в басейните на двете реки ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: днес и през следващите 2 дни нивата на реките ще останат без съществено изменение.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.