1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нивата на реките ще се понижават или задържат

Нивата на реките ще се понижават или задържат

Повишения са регистрирани при отделни измервателни пунктове

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология  към БАН (НИМХ- БАН) днес над Централна на места и в Източна България ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Количествата ще са от  5-15 л/кв.м. В Рило-Родопската област са възможни интензивни валежи с количества между 15 и 25 л/кв.м. В петък  на отделни места, главно в северозападните и планинските райони ще превали  с количества до 5 л/кв.м. В събота ще превали на повече места с количества от 1 до към 10 л/кв.м.

През изминалото денонощие от 8 ч. на 23 юни до 8 ч. на 24 юни речните нива в по-голямата част от страната са се понижавали. Повишения са регистрирани при отделни измервателни пунктове.

Водните количества на наблюдаваните реки в по–голямата част от страната са около и над праговете за средни води. Водните количества на някои от пунктовете за наблюдение в Дунавския басейн, по Северното Черноморие и в Източнобеломорския басейн са около прага за високи води. Регистрираните нива в 8 ч. на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:

Дунавски басейн: от -76 см до +11 см

Черноморски басейн: отчетени са понижения с до -8 см

Източнобеломорски басейн: отчетени са понижения с до -26 см

Западнобеломорски басейн: отчетени са понижения с до -6 см до +1 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки днес ще се понижават или ще се задържат. Възможни са краткотрайни, незначителни на места повишения на нивата.

Дунавски басейн: незначителни повишения са възможни за днес и утре в резултат на прогнозирани валежи.

Според моделираните водни количества за река Искър на 25, 26 и 27 юни ще са около средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Според моделираните водни количества за река Янтра: за 25, 26 и 27 юни ще бъдат над средно многогодишната стойност. Водните количества ще са под прага за внимание.

Според моделираните водни количества за река Русенски Лом: водното количество в долното течение на реката на 25, 26 и 27 юни ще бъдe над средно многогодишната стойност.  Нивото плавно ще се понижава,  водните количества ще са под прага за внимание.

Черноморски басейн: днес нивата на наблюдаваните реки ще се понижават. Възможни са краткотрайни незначителни повишения на нивата в резултат на прогнозирани валежи: реките Провадийска и Камчия. 

Източнобеломорски басейн:

Река Тунджа – днес водните нива във водосбора на реката ще се понижават.

 Река Марица – днес, вследствие на прогнозирани валежи, са възможни краткотрайни повишения в горното и средно течение на реката и по Родопските й притоци.

Река Арда – днес и утре са възможни краткотрайни повишения в горната част на водосбора, вследствие на прогнозирани валежи.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира: водните нива в басейните на реките ще са под праговете за предупреждение.

Според системата за предупреждение за басейна на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: Водното количество на река Черна при Смолян на 25 срещу 26 юни ще достигне и премине жълтия праг на предупреждение.

Западнобеломорски басейн: днес и утре са възможни съществени повишения във водосбора на Места (особено горното й течение) и краткотрайни повишения в басейна на Струма.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.