1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нов министър, нов късмет

Нов министър, нов късмет

Ще има ли промени в министерството на земеделието и храните

Поредният министър на земеделието, който е ректор на Аграрния университет, професор и доктор на селскостопанските науки, говори два езика, има публикации, знаещ и можещ. Обещаващо. Срещу него обаче в повереното му ведомство има над 13000 служители, които неизвестно защо не са ефективно работещи.

Усвояване на средствата по ПРСР има, но и там не е ясно, точно какъв е механизма и дали е достатъчно ефективно, просто защото няма ясен контрол и отчетност.

За следващия програмен период всички други оперативни програми имат варианти за период 2014 – 2020 г. и вече са набелязани стратегиите им. ПРСР е в най – заден етап. Дали заради това или по някаква друга причина очакваните средства за развитие на селските райони в периода 2014-2020 г. ще бъдат намалени и българските власти ще трябва да направят балансирано разпределение на финансовия ресурс с цел правилното му разходване по заложените в политиката за развитие на селските райони приоритети.

В седмичната анкета на Agro.bg потребителите са изразили мнението си по въпроса : Необходимо ли е министър Греков да предприеме сериозни рокади в МЗХ?, така: 60% са за експертна проверка на дейността на служителите, преди предприемането на промени; 30% са на мнение, че административният капацитет на ведомството е неефективно работещ, а едва 10% мислят, че предвид добрите резултати, свързани с усвояването на евросредства по ПРСР, не са нужни размествания.

Като цяло 90% от гласувалите смятат, че има нужда от рокади в МЗХ.

Каквото и да се каже за българското земеделие, едно е ясно - трябва да има прозрачност и ясни критерии за работа в институциите, което на този етап изглежда „мисията невъзможна“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.