1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нова директива за подаване на сигнали за злоупотреби

Нова директива за подаване на сигнали за злоупотреби

Цялостна защита на хора, подаващи сигнали, в момента има само в 10 страни

Нова директива при правилата за защита на лицата, които подават сигнали за нарушения. Документът се подготвя в Европейската комисия. Целта е хората, които сигнализират за нередности, да бъдат по-добре защитени.

Новите правила ще позволят на гражданите, включително и заетите в сектора на селското стопанство, да избират дали да се обърнат към властите в своята страна, или направо към съответната институция на Европейския съюз. За това се споразумяха представители на Европейския парламент и на Съвета на Съюза при среща в Брюксел.

Подготвяният регламент е свързан с мерките срещу закононарушения в редица области – данъчни измами, пране на пари, обществени поръчки, безопасност на храните, опазване на околната среда, здравеопазване, защита на потребителите и на личните данни.

Приетото в Брюксел временно решение забранява всякакви репресии срещу лица, подали сигнали за злоупотреби, като защитата ще се простира и върху свързани с тях колеги, роднини и разследващи журналисти. Националните власти са длъжни да осигурят на гражданите си пълна информация как да подават сигнали и какви процедури трябва да следват. Необходимо е да има и безплатни консултации, както и правна, финансова и психологическа подкрепа.

Временното споразумение трябва да бъде потвърдено от посланиците на държавите-членки и от Комисията по правни въпроси преди окончателното гласуване от Европарламента и Съвета. Директивата ще влезе в сила 20 дни след публикуването й в Официалния вестник на Съюза.

Данни на Европейския парламент сочат, че цялостна защита на хора, подаващи сигнали, в момента има само в 10 страни. Това са Франция, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Малта, Нидерландия, Словакия, Швеция и Великобритания. В останалите държави мерките са само частични, засягат отделни сектори или категории служители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.