1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нова европейска програма за подпомагане на планинските региони

Нова европейска програма за подпомагане на планинските региони

Целта е да се създадат условия за устойчив поминък

До две седмици Европейският парламент ще разгледа и гласува доклада, с който се предлага специална програма за подпомагане на планинските региони. Това съобщи евродепутатът Илияна Йотова в предаването „Брюксел в превод“ на Агро ТВ.

Програмата трябва да действа през следващия програмен период. 5%  от европейските субсидии да се заделят за подпомагане на планинските райони. Този финансов пакет ще се разпредели между различните европейски програми. Целта е да се създадат условия за устойчив поминък, тъй като в тези райони се наблюдава бързо обезлюдяване. Докладът е предложен от български евродепутати и приет в Европейската комисията по регионално развитие. Цели общини у нас са разположени в планинските региони, което прави новата програма особено значима за тяхното развитие.

Йотова подчерта, че процедурата за кандидатстването по новата Програма за подпомагане на планинските региони трябва да бъде изключително опростена. А това зависи от всяка страна–членка на ЕС, която изготвя правилата и критериите.

Автор: Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.