1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нова наредба определя норми за потребление на вода за напояване и за туристически обекти

Нова наредба определя норми за потребление на вода за напояване и за туристически обекти

Предвижда се земеделските стопани и хотелите да плащат по-ниски такси

Нова наредба въвежда норми за потребление на вода за напояване и за туристически обекти. Целта й е рационално използване на водните ресурси чрез въвеждане на икономически стимули. Предвижда се земеделските стопани и хотелите да плащат по-ниски такси, ако количествата са в установените норми. Заплащането ще става по тарифа, която се разработва в момента от работна група в МОСВ.  

Нормите са определени по предложения на ресорните министерства – Министерството на земеделието и храните и Министерството на туризма. В сектор земеделие те са фиксирани въз основа на хидрометеорологичните условия в различните части на страната, различните видове култури – полски, овощни, зеленчукови и етерично-маслени, както и от това дали фермерите поливат гравитачно, чрез дъждуване или капково напояване.

Нормите за потребление на вода за туристически цели са на база броя на звездите на хотелите. Лимитите обаче се отнасят само за обекти, които ползват собствени съоръжения за водоснабдяване, а не услугите на ВиК-оператор.

Наредбата за нормите за водопотребление е качена на сайта на Министерството на околната среда и водите за обществено обсъждане

http://www.moew.government.bg/?show=konsultacii&kid=183

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.