1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нови два сорта царевица с разрешение за внос в ЕС

Нови два сорта царевица с разрешение за внос в ЕС

Европейската комисия е провела обичайната процедура, въпреки някои остри критики от различни страни

Два нови сорта генно-модифицирана царевица бяха допуснати за внос и преработка в Европейския съюз. За целта Европейската комисия е провела обичайната процедура, въпреки някои остри критики от различни страни.

След като Европейската агенция за безопасност на храните определи и двата сорта ГМО-царевица като безопасни, Комисията представи предложение за 10-годишно разрешение за използване и внос. При гласуването в съответните комисии обаче не се получи квалифицирано мнозинство, след което Комисията издаде разрешението, без да има становище на съвета на министрите. Така двата сорта царевица, които се отличават с резистентност срещу хербициди и са произведени от голяма американска фирма, вече могат да се внасят и преработват в Европейския съюз.

Според Президента на Комисията Жан-Клод Юнкер процедурата в такива случаи не е достатъчно демократична и трябва да се промени. Затова и Комисията по околна среда на Европейския парламент настоява дотогава да не се допускат нови генно-модифицирани растения на общностния пазар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.