1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нови хотели и фотоволтаици за близо 11 млн. лв. ще бъдат изградени по програмата за селските райони

Нови хотели и фотоволтаици за близо 11 млн. лв. ще бъдат изградени по програмата за селските райони

Голяма част от проектите са насочени към развитие на селския туризъм

Близо 11 млн. лв. от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. ще бъдат вложени в изграждането на туристически обекти, фотоволтаични централи и два нови цеха за преработка на дървен материал, както и на метални изделия. Първите 36 договора по Мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" от ПРСР бяха подписани и връчени днес от Изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие" Калина Илиева.

27 от подписаните днес проекти са насочени към развитие на селски туризъм. Одобрената субсидия за тях е около 8 млн. лв. Седем от проектите са свързани изцяло с инвестиции в изграждането на фотоволтаични инсталации до 1 MW, към каквито инвестиции по Мярка 312 има голям интерес. Размерът на исканата субсидия за тези проекти е 2 483 111.20 лв. За останалите два проекта - за изграждането на нови цехове за дървен материал и метални изделия, са договорени 477.4 хиляди лева от ПРСР.

Мярка 312 е една от най-атрактивните и разнообразни за инвестиции по Програмата за развитие на селските райони, тъй като по нея се финансират дейности от закупуване на сухопътен транспорт, водолазно оборудване, през центрове за рехабилитация до цехове и Възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), посочи Калина Илиева. Освен по нея с инвестиции за разнообразяване на земеделските дейности може да се кандидатства и по Мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности", но само от земеделски производители. От тази година по двете мерки 311 и 312 размерът на безвъзмездната финансова помощ се увеличава до 80% от стойността на инвестицията. Новият прием на проекти по тези мерки от ПРСР стартира от 14 юни.

Общо по двете мерки 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности" и 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микро-предприятия" са подадени 844 проекта за над 204 млн. евро. От тях 224 от проектите с размер на исканата субсидия над 84.1 млн. лв. са насочени към изграждането на ВЕИ и в частност на фотоволтаици.

През оставащия един месец ръководството на Държавен фонд „Земеделие" има амбицията да приключи с обработката и на всички останали проекти по двете мерки 311 и 312. Това са две от мерките, при които бяха заварени редица неуредици в нормативната уредба и прилаганите процедури за обработка на подадените от кандидатите по ПРСР инвестиционни предложения. За да стартира обработката на тези проекти екипът на ДФ „Земеделие" трябваше да изисква потвърждения на оферти с изтекъл срок на валидност, да изработва методика за оценка на строително-монтажните дейности и да създаде регистър с база данни, съдържаща средни цени за изграждането на туристически обекти, фотоволтаични инсталации и др. Към днешна дата всички тези въпроси вече са решени и в момента обработката на проектите по тези две мерки върви с максимално ускорени темпове.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.