Нови закони и иновации ще улесняват достъпа до храни

Конференция на тема „Иновации и предприемачество в агрохранителната система в България“ събра на едно място наука, държавна администрация и бизнес

Основна тема в дискусиите беше подобряване на контрола върху храните и въвеждането на иновации. Някои от тях вече са факт, а други са в процес на въвеждане. В крачката към по-задълбочен диалог между различните звена в икономиката ни се включиха експерти от Земеделското, Образователното и Икономическото ведомство. Пряко свързани с иновациите в хранителната верига са два нови закона, които се обсъждат от 2017 и вече предстои да станат факт. Това е Законът за управление на агрохранителната верига и Законът за храните. Първият ще урежда принципите за контрол, а вторият ще улеснява правната рамка за търговските обекти и ще регламентира директните доставки. За Агро ТВ коментира Димитър Димитров от Дирекция „Политики по агрохранителната верига“ на Земеделското министерство.

„И закона за храните, и изцяло новия закон за управление на агрохранителната верига са едни нови, съвременни инструменти, които освен всичко друго са съобразени и с европейските принципи и връзката с подобряването на средата за иновации и предприемачество е много пряко свързана с материята в тези закони.“

В закона за управление на агрохранителната верига са заложени както общи принципи, които да се спазват от всички производители на храни, така и въвеждането на дигитални технологии, които да уреждат комуникацията между всички звена по веригата. Законът за храните предвижда да бъдат улеснени процедурите за одобрение на обекти, ще бъдат въведени и регулации за търговията с храни по интернет. Единият регламент предстои да бъде внесен за обсъждане в Министерски съвет, а другия чака одобрение от Брюксел. От научната общност подкрепиха идеята на събитието. Проф. д-р Ангел Ангелов от Университета по хранителни технологии каза:

 „Ние тук днес посочихме няколко насоки от една страна технологични насоки подобряване качеството на някои продукти, подобряване на тяхната безопасност, създаване на нови продукти, от друга страна използване на нови опаковки, за да може да се намали изхвърлянето на отпадъци в природата. От друга страна преработването на отпадни води и използването им повторно, за да се подобри нашият екологичен статус“ 

Насоките за ресорното министерство, за научната общност и бизнеса се концентрират върху подобряване на условията на кръгова икономика, затвърждаване на продоволствената сигурност на населението и реализирането на всичко това чрез изпитани нови технологии. Все по-нестандартните суровините ще бъде тенденция в хранително-вкусовата промишленост. Сигурността и по-достъпната информация за това какво консумира крайния потребител ще е приоритет за Земеделското министерство и науката. А механизмите за подобряване на контрола и проследимостта на храните ще се въведат постепенно.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.