1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Новите комисари с влияние върху агросектора

Новите комисари с влияние върху агросектора

Българката Мария Габриел е с втори мандат в Европейската комисия

С голямо мнозинство Европарламентът одобри новата Еврокомисия под ръководството на Урсула фон дер Лайен. "За" гласуваха 461 депутати, 157 бях против, а 89 се въздържаха.

Комисията "фон дер Лайен" получи подкрепата на консерваторите, социалдемократите и либералите, докато левите и дясната група "Идентичност и демокрация" застанаха на противоположната позиция. С "въздържали се" гласува групата на зелените. Така новата комисия може да встъпи в длъжност на 1 декември.

Политиката за климата и в сектор селско стопанство бяха темите, по които имаше най-оспорвани дебати преди гласуването. От "Идентичност и демокрация" нарекоха плана на фон дер Лайен за защита на климата "чиста идеология без покритие" и поискаха новите изисквания да не вредят на конкурентоспособността на европейската икономика. Зелените пък смятат, че новата Комисия няма да предприеме достатъчно решителни мерки, за да реформира Общата селскостопанска политика.

Новите лица в екипа на Урсула фон дер Лайен, които имат пряко отношение към аграрния сектор са на първо място новият агрокомисар Януш Войчеховски от Полша. Той поема поста от Фил Хоган, който от своя страна става комисар по търговските въпроси. За околната среда и океаните през следващите пет години ще отговаря литовецът Виргиниус Синкевикус, а ресор енергетика поема естонката Кадри Симсон. Комисар за международно партньорство става финландката Юта Урпилайнен.

Българката Мария Габриел е с втори мандат в Европейската комисия, като сега ще се грижи за иновациите, младежта и културата. Важният пост за бюджета беше даден на австриеца Йоханес Хан, а за икономиката ще се грижи италианецът Паоло Джентилони.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.