1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Новите правила за геномните техники ще чакат до след изборите за нов ЕП

Новите правила за геномните техники ще чакат до след изборите за нов ЕП

До изборите на 9 юни няма да има достатъчно време, за да приключат преговорите с Европейския парламент

Одобрението на дългоочакваното европейско законодателство, облекчаващо строгите правила относно новите геномни техники, ще трябва да изчака до следващия законодателен мандат. Това потвърди белгийският министър на земеделието Дейвид Кларинвал след поредната среща със своите колеги от държавите членки.
 
По думите му до изборите на 9 юни няма да има достатъчно време, за да приключат преговорите с Европейския парламент. Кларинвал обаче подчерта, че белгийското председателство ще продължи да работи за постигане на обща позиция между страните от ЕС през остатъка от своя мандат. По преговорите, започнати от Комисията през юли миналата година, няма движение от декември.
 
Тогава испанското председателство на Съвета на ЕС не успя да постигне споразумение между държавите членки, тъй като продължаваха опасенията относно проследимостта, етикетирането и патентите на генно редактирани храни. На последния Аграрен съвет миналата седмица въпросът отново беше повдигнат от испанския министър на земеделието Луис Планас, който е твърд защитник на новите геномни техники за производство на храни и фуражи. Пред своите колеги той изтъкна, че тези техники могат да бъдат решението на предизвикателствата, пред които в момента са изправени фермерите в Съюза, по-специално изменението на климата, нарастващите производствени разходи и геополитическата нестабилност.
 
Въпреки това сред държавите членки има блокиращо малцинство, в което са Полша, Австрия, Хърватия и Словакия. Те все още не са склонни да одобрят законодателството. Сред най-оспорваните точки е възможността новите технологии да бъдат патентовани, което според някои страни трябва да бъде забранено, за да се гарантира равен достъп до разплоден материал сред фермерите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.