1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Новият Закон за маслодайната роза е одобрен на първо четене

Новият Закон за маслодайната роза е одобрен на първо четене

Законопроектът засяга използвания посадъчен материал

Депутатите одобриха на първо четене изцяло новия Закон за маслодайната роза. Текстовете са по предложение на Министерски съвет, а целта им е да се създаде единна национална регламентация за производство и преработка на маслодайна роза, която да гарантира качеството на българското розово масло, пише bnt.bg.

До този момент не съществува правна рамка, с която да се регулира производството и преработването на рози, но масовите насаждения с неясен и разнороден сортов състав, различни стопански качества и свръхпроизводство на розовия цвят, налагат нейното създаване.

Законопроектът предвижда земеделските стопани да отглеждат насаждения само от сертифициран посадъчен материал, а взаимоотношенията между производители и преработватели ще се регламентират чрез сключването на договори за изкупуване на розовия цвят.

Законът бе подкрепен от управляващите от ГЕРБ, но коалиционните им партньори се оказаха на различни мнения за него.

От своя страна председателят на земеделската комисия Десислава Танева припомни, че между двете четения на закона има достатъчно време, за да могат да бъдат предлагани конкретни текстове, които да бъдат обсъдени с всички заинтересовани.

„БСП уж имат за емблема българската роза, а ги няма при гледането на Закона за розопроизводителите", пошегува се Павел Шопов по адрес на отсъстващите депутати от левицата.

В законопроекта са разписани и изискванията към производството и етикетирането на продуктите от маслодайна роза и производството на продукт със защитено географско указание „Българско розово масло".

Предвидено е и създаването на Консултативен съвет по маслодайната роза към министъра на земеделието, храните и горите, който да консултира министъра при провеждането на държавната политика в областта на розопроизводството и розопреработването и да го подпомага при решаването на проблеми в сектора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.