1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. НС отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за земеделските земи

НС отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за земеделските земи

Съюзите на зърнопроизводителите и на земеделските кооперации подкрепят измененията

Със 127 гласа за, без "против" и "въздържали се" Народното събрание отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за земеделските земи. С тях се въвеждаше изискването за пет години уседналост за придобиване правото на собственост върху тях. 

За отхвърлянето гласуваха 127 народни представители - 77 от левицата, 28 от ДПС, 20 от "Атака" и двама независими. Депутатите от ГЕРБ осигуриха кворума, но не участваха в гласуването. По искане на "Атака" депутатите гласуваха заседанието да се предава пряко по БНТ и БНР. 

От името на парламентарната група на "Атака" Гален Монев и Десислав Чукулов заявиха, че не са съгласни с мотивите на държавния глава, борят се за защита на българската земя, а ветото е ненужно. 

Светла Бъчварова от БСП подчерта, че България е единствената държава в ЕС, в която липсва законодателство, което защитава земята като национално богатство. Според нея несъстоятелни са аргументите на президента, според когото така приетите текстове ограничават правата на българските и европейските граждани и могат да доведат до санкции за страната. 

По думите на Бъчварова ограничителната норма за 5 г. уседналост може да засегне само хората, които са придобили наскоро българска гражданство и не са живели тук толкова дълго време. Цените на земята са значително по-ниски и това създава условия да се изкупува на безценица от лица, които не живеят в България, каза депутатът от БСП. 

От становището на земеделската комисия се разбра, че съюзите на зърнопроизводителите и на земеделските кооперации подкрепят измененията. 

Президентът оспори разпоредбите, с които въвеждат забрана за българските граждани да си купят земеделска земя, ако не са пребивавали 5 години на територията на страната. Това според Плевнелиев противоречи на конституцията. В същото време в мотивите му се посочва, че не бива да бъдат приемани норми, които позволяват противоречиво тълкуване и допускат чужденци от трети държави след 5-годишно пребиваване да придобиват земеделски земи.

Днешното извънредно заседание на парламента започна с 15 минути закъснение заради липса на кворум. В 13.00 ч. се регистрираха точно 120 депутати – с един по-малко от нужното за начало на заседанието. В залата бяха депутати от БСП, ДПС и "Атака" и независимите Румен Йончев и Светлин Танчев. При повторната регистрация се включиха и депутатите от ГЕРБ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.