1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. НССЗ е изготвила безвъзмездно 14 000 проекта на стойност 200 млн. евро. по ПРСР

НССЗ е изготвила безвъзмездно 14 000 проекта на стойност 200 млн. евро. по ПРСР

Трябва да бъде разширен обхвата на консултантските услуги и дейности

Националната служба за съвети в земеделието е изготвила безвъзмездно 14 000 проекта на стойност 200 млн. евро. по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която откри Втората регионална конференция на съветническите служби от Югоизточна Европа на тема „Обучение и ключови компетенции на съветниците в областта на земеделието – ползи и предимства за фермерите“. „Един лев издръжка на НССЗ от държавния бюджет е помогнал на земеделските стопани в България да усвоят 45 лв. публичен ресурс“, посочи Танева. Според нея службата се е включила много активно и при прилагането на новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г., като само за приема по мярката за млади фермери, тя е изработила безвъзмездно над 1300 проекти за бенефициентите.

„Укрепването на административния капацитет на НССЗ е от изключителна важност за подпомагането на най-уязвимите земеделски стопани в страната. Чрез разширяването на съветническата мрежа на регионално ниво младите и дребни земеделски стопани ще получат чувствителна подкрепа за повишаване на тяхната конкурентоспособност“, отбеляза министърът на земеделието и храните. Тя бе категорична, че трябва да бъде разширен обхвата на консултантските услуги и дейности, предоставяни от службата, които да се ползват от все още неукрепнали млади и малки фермери.

Министърът на земеделието и храните заяви още, че очаква усвояването на средствата по ПРСР 2007-2013 г. да достигне до 92% от общия бюджет в размер на 3,2 млрд. евро. „Затова заслуга имат и общините, които положиха значителни усилия да приключат проектите си“, отбеляза Танева. Тя допълни, че през втората половина на ноември се очаква да бъде отворен и приема по подмярка 4.2, в която земеделските стопани ще могат да кандидатстват за инвестиции за преработка и маркетинг на земеделска продукция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.