1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. НСЗКБ отново сигнализира Европейската комисия заради неправомерни действия от страна на МЗХ

НСЗКБ отново сигнализира Европейската комисия заради неправомерни действия от страна на МЗХ

От организацията призовават агроведомството да не излага на риск от спиране и новата мярка 10 „Агроекология и климат“

Националният съюз на земеделските кооперации в България отново сигнализира Европейската комисия за това, че Министерство на земеделието и храните продължава с неправомерните си действия при прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програма за развитие на селските райони 2014-2020. В писмо до Националния съюз на земеделските кооперации в България комисарят по земеделие Фил Хоган потвърди, че намаляване на размера на подпомагането по мярката е недопустимо без разрешение от страна на Европейската комисия. Въпреки многократните сигнали на редица отраслови организации и ясния отговор на Европейския комисар по земеделие, с последните си действия МЗХ остави в недоумение хиляди земеделски стопани. Основните проблеми, описани в писмото до ЕК са, че МЗХ:

  • забави с повече от половин година уведомителните писма за неодобрение или одобрение на кандидатите по мярката от 2015 година;
  • без официална промяна и актуализиране на нормативната уредба по реда на закона, намали одобрения слой за допустими местообитания на птици, като по този начин хиляди стопани се оказаха неправомерно неодобрени;
  • на малкото одобрени се възнамерява да се плати само наполовина, в следствие  на указания от МЗХ.

Според НСЗКБ намерението на администрацията е да разплати наполовина площите на стопаните, като не е ясно на какво нормативно основание е взето решението и защо е в разрез с ясната позиция на Европейската комисия. НСЗКБ в подкрепа на свои колеги, които в последните дни съобщиха, че напрежението по прилагане на мярка 10 е достигнало предела си, призовава Министерство на земеделието и храните да организира спешна среща, на която ясно да бъдат съобщени намеренията на администрацията и да се обсъдят всички възможни решения. НСЗКБ призовава МЗХ да не излага на риск от спиране и новата мярка 10 „Агроекология и климат“, а да има отговорно държавническо поведение при разпределянето на средствата от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.

НСЗКБ изпрати отново писмо до Европейския комисар по земеделие Фил Хоган с молба за спешен отговор и реакция относно действията на МЗХ.

НСЗКБ припомня, че преди да бъде сезирана Европейската комисия за неправомерните действия на МЗХ, многократно бяха информирани за проблемите – БОЙКО БОРИСОВ - Министър председател, ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ - Заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика, ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ - Министър на финансите и ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА - Министър на земеделието и храните, като до момента действия не са предприемани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.