1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Няма достатъчно пари за редовни проверки на храните

Няма достатъчно пари за редовни проверки на храните

На 14 декември тази година в сила влиза нов европейски регламент за проверките на храните

Все по-малко проверки на храни и напитки се правят в някои страни от Европейския съюз. Това се казва в доклад на Европейското сдружение на потребителските организации, публикуван в Брюксел.

Една от основните причини за нередовните проверки е липсата на финансови средства, смятат от потребителските организации. В много държави властите непрекъснато намаляват парите за контролните органи. Докладът разглежда ситуацията в 12 държави от Западна Европа и стига до заключението, че дори продукти, които лесно могат да доведат до хранителни отравяния, като месо, яйца и мляко, се проверяват все по-рядко.

Сред споменатите страни е Германия, където през 2017 година са проведени 225 000 проверки по-малко, отколкото десет години по-рано. Това е спад с повече от 20 %, въпреки че броят на компаниите в хранителната индустрия е останал почти непроменен. Проблемът с проверките във Федералната Република стана отново актуален, след като преди няколко седмици в колбаси бяха открити бактерии, довели до смъртта на няколко души и вкарали десетки други в болница.

На 14 декември тази година в сила влиза нов европейски регламент за проверките на храните. Потребителските организации се надяват, че той ще подобри ситуацията, въвеждайки единен стандарт за контролите във всички държави членки. Предвидени са още санкции в случай на измами и нарушения, които да са "ефективни и отговарящи на нарушението".

В доклада на потребителските организации се настоява още за стандартизирани обозначения за хигиената в заведенията, които да върнат доверието на гражданите. Подобни системи вече действат във Великобритания, Дания и Норвегия.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.