1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Няма сериозни опити за измами по Програмата за развитие на селските райони

Няма сериозни опити за измами по Програмата за развитие на селските райони

Каквито бяха констатирани по САПАРД, заяви Калина Илиева, директор на ДФЗ

„Разбира се, злоупотреби и хора, които се опитват да заобиколят правилата, винаги ще има, но по-важното е какви контролни механизми ние сме създали, за да можем да хванем тези злоупотреби. При всеки един опит за измама се изпраща сигнал до прокуратурата”, коментира Илиева.

Тя обясни, че с ограниченията в нормативната уредба, които бяха предприети, е намалял рискът от извършване на злоупотреби. Правилата са по-опростени и ясни. Вече е създадена база данни с референтни цени, което е един от методите за оценка на реалната пазарна стойност.

Най-големите злоупотреби по програма САПАРД бяха  свързани със завишаване на цените на офертите или с фалшиви оферти. Но тъй като по Програмата за развитие на селските райони вече е създадена референтна база данни като същевременно се използват и данни от външни оценители, рискът за такива злоупотреби е намален.

„Разбира се, различни административни нарушения винаги се констатират– неизпълнение на договорни задължения или преотдаване на други лица на активи, които ние сме финансирали”, обясни директорът на ДФЗ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.