1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Няма установени нарушения по Закона за горите в резерват „Силкосия” край с. Кости, Община Царево

Няма установени нарушения по Закона за горите в резерват „Силкосия” край с. Кости, Община Царево

Има утвърден технологичен план за добив на дървесина

Няма незаконна сеч в резерват „Силкосия” край с. Кости, Община Царево. Това показа проверка на горски инспектори на Регионална дирекция по горите - Бургас и  Държавно горско стопанство - Кости. Проверката е направена по сигнал на гражданин в присъствието на медии.

„Няма незаконна сеч в резерват „Силкосия”. На територията на резервата не се допуска извършването на никакви лесовъдски дейности”, каза пред журналисти инж. Стоян Терзиев, зам.-директор на Регионална дирекция по горите – Бургас. „Подаденият сигнал се отнася за сечище, намиращо се на 2 км от резервата. Извършва се регулярна законна сеч, за която има издаден официален документ. Дървеният материал е от сечище, което се намира в землището на с. Българи, Община Царево“, обясни Терзиев. 

Документната проверка показва, че има утвърден технологичен план за добив на дървесина и по план е предвидена възобновителна сеч в насаждението. Има издадено разрешително за сеч, съгласно всички нормативни изисквания. Отсечената дървесина се пренася до стабилизиран път и от там се превозва до клиента. „Горските инспектори са проверили превозните билети на всички камиони, които обслужват извоза на дървесината”, категоричен бе зам.-директорът на РДГ-Бургас. „Транспортираната дървесина е била маркирана с контролна горска марка със зелена боя. Горските инспектори проверяват много щателно всеки спрян камион или ТИР, превозващи дървесина”, каза още той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.