1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Няма яснота за бъдещето на глифозата

Няма яснота за бъдещето на глифозата

Поредно гласуване в Европейския съюз без резултат

Поредно гласуване в Европейския съюз без резултат. Бъдещето на глифозата остава неясно, след като представителите на страните-членки не успяха да излъчат квалифицирано мнозинство "за" или "против".

Сегашното разрешително за употреба на хербициди, съдържащи глифозат, да бъде удължено с 12 до 18 месеца. Такова бе предложението на Европейската комисия, която иска да получи нови научни данни за евентуални здравни рискове, произтичащи от препарата.

При вота в Постоянната комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните 20 държави са гласували "за", Малта е била "против", а Германия, Гърция, Франция, Италия, Люксембург, Австрия и Португалия са се въздържали.

Актуалното разрешително изтича на 30 юни. От Европейското сдружение на производителите на препарати за растителна защита изразиха разочарованието си от поредното безрезултатно гласуване в Брюксел. По думите на висш представител на Сдружението, прекратяването на разрешителното за глифозат ще намали конкурентоспособността на европейските фермери и възможността им да произвеждат сигурни и достъпни хранителни продукти.

Следващата крачка е ново гласуване на по-високо ниво. Ако и при този вот не се получи ясен резултат, решението отива в ръцете на Европейската комисия. За евентуална дата се спряга 20 юни, само 10 дни преди изтичането на разрешителното.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.