1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Областната епизоотична комисия в Силистра ще заседава по повод потвърдения случай на aфриканска чума при дива свиня

Областната епизоотична комисия в Силистра ще заседава по повод потвърдения случай на aфриканска чума при дива свиня

Мерките за предотвратяване разпространението на заболяването са в сила от вчера

Днес, 24 октомври, от 13:00 ч. в Областна администрация Силистра се свиква Областната епизоотична комисия във връзка с констатирания вчера от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) първи случай на aфриканска чума при дива свиня край село Кайнарджа, област Силистра. Мъртвото диво прасе бе открито непосредствено до самата телена ограда, на границата с Румъния, в която се е оплело при опит за преминаване на територията на България. По време на заседанието ще бъдат обсъдени мерките, които се прилагат с цел контрол и ликвидиране разпространението на заболяването и прекъсването на възможността за прехвърляне на заразата между дивата и питомната популация  свине в страната.

Мерките за предотвратяване разпространението на заболяването са в сила от вчера. БАБХ започна прилагане на всички мерки в съответствие с действащото законодателство. Извършено е унищожаване и загробване на намерената дива свиня. Направена е дезинфекция на мястото на загробване. Определени са 20-километровата инфектирана зона и 20-километровата зона за наблюдение около Кайнарджа.

Мерките включват провеждането на постоянни клинични прегледи за АЧС при домашни свине и вземането на проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине в изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта АЧС в България. Ще се извършват проверки за нелегална търговия и придвижване на домашни свине. Забранява се движението на свине, месо и месни продукти, добити от свине, отглеждани в зоната, включително и такива, добити за лична консумация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.