1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обнародваха Закона за земеделските земи

Обнародваха Закона за земеделските земи

Споразуменията се одобряват ежегодно до 30 декември за следващата календарна година

Държавен вестник (брой 13, от 7 февруари 2017 г.) обнародва Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, приет от 43-то Народно събрание на 26 януари 2017 г. С него собственици или ползватели на животновъдни обекти с пасищни селскостопански животни могат да създават по споразумение масиви за ползване на пасища, мери и ливади. Споразуменията се одобряват ежегодно до 30 декември за следващата календарна година. Освен това до 31 октомври желаещите и отговарящи на условията животновъди могат да подадат в общинската служба по земеделие по местонахождение на пасищата, мерите и ливадите заявление по образец за участие в споразумение. В заявлението се посочват имотите, ползвани по договори, регистрирани в общинската служба по земеделие и/или документи за собственост, с които животновъдът  желае  да участва в споразумението. Към заявлението лицата прилагат декларация, че нямат задължения по ал. 12, чл. 34, ал. 6 и чл. 37в, ал. 7, както и задължения към държавния и общинския поземлен фонд и не са свързани лица по смисъла на Търговския закон с лица, които имат такива задължения.

Площта на имоти с начин на трайно ползване пасища, мери и ливади, за които няма сключени договори и не са подадени декларации по чл. 37б, ал. 1, с изключение на имотите от държавния и общинския поземлен фонд, се разпределя със споразумението между лицата, участващи в споразумения. Споразумението се изготвя до 10 декември по образец. А до 10 ноември комисията предоставя на лицата, участващи в споразумения:

1. данни за регистрираните в общинската служба по земеделие договори за ползване и/или документи за собственост на пасища, мери и ливади, заявени или декларирани за:

а) ползване в реалните им граници;

б) участие в споразумение;

2. актуална справка по ал. 9;

3. данни за задължения по ал. 12, чл. 34, ал. 6 и чл. 37в, ал. 7;

4. размера на средното годишно рентно плащане за землището.

Лице, на което е разпределена площ по-голяма от определената в чл. 37и, ал. 4, прилага към споразумението декларация за имотите, които ще заяви за подпомагане по реда на Закона за подпомагане на земеделските производители. Декларацията е по образец, утвърден от министъра на земеделието и храните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.