1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обсерваторията на ЕС за млякото навърши 10 години

Обсерваторията на ЕС за млякото навърши 10 години

Службата предоставя онлайн преглед на информацията за производството, цените и търговията с основните млечни стоки

Своята 10-та годишнина отбеляза Европейската обсерватория на пазара на мляко. Това е първата подобна служба за селскостопанските пазари, създадена от Европейската комисия през 2014 година. Оттогава този успешен формат е възпроизведен за секторите на месото, захарта, зърнените култури, плодовете и зеленчуците и виното. 
 
Създадена една година преди края на квотния режим за мляко, Обсерваторията имаше за цел да повиши прозрачността за сектора, като предостави своевременно най-точните пазарни данни и краткосрочен анализ. Тя се оказа полезна, за да се даде възможност на заинтересованите страни от веригата за доставки и на Комисията да вземат добре информирани решения. Обсерваторията беше особено ценна по време на ниските цени през 2016-2017 година, което доведе до успешното използване на инструмента за публична намеса от страна на Европейската комисия за поддържане на пазарния баланс и подпомагане възстановяването на сектора.
Службата и сега редовно предоставя онлайн преглед на информацията за производството, цените и търговията с основните млечни стоки - сурово мляко, масло, мляко на прах и няколко сирена. 
Млякото и млечните продукти са един от водещите селскостопански сектори в Европейския съюз. С 280 регистрирани географски указания това е вторият сектор, произвеждащ най-голям брой такива продукти, след виното. Млечните продукти също са основен двигател на износа на ЕС. Представляващ 9% от експорта на храни на стойност близо 20 милиарда евро, той е втората най-изнасяна продуктова категория след зърнените заготовки и продуктите от смилане и преди виното.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.