1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обществен дебат за продажбата на земя на чужденци искат Обединени земеделци

Обществен дебат за продажбата на земя на чужденци искат Обединени земеделци

Снимка:

Това заяви на пресконференция днес председателят на партията Петя Ставрева

ПП Обединени земеделци настояват за обществен дебат за отпадане на мораториума за продажбата на земя на чужденци, който изтича в края на тази година. Това заяви на пресконференция днес председателят на партията Петя Ставрева. Тя и юристът Снежана Сутулова представиха  позицията на Обединени земеделци по актуални теми на старта на новия политически сезон – протестите, консолидацията в демократичното пространство, конфликтът в Сирия.

Българската земя е голямо национално богатство и стратегически ресурс на държавата, който има пряко отношение към националната сигурност. Затова е важно да се знае какво се случва след падането на мораториума, каза Ставрева.

Тъй като въпросът касае милиони собственици на земеделски земи у нас, предложението ни е – своевременно да бъде иницииран обществен дебат с участието на институциите, собствениците, ползвателите на земеделски земи и търговци, заяви лидерът на Обединени земеделци.

От партията смятат, че дебатът трябва да бъде пренесен в институциите, които могат да вземат решения по въпроса. Ние не сме против продажбата на земя на чужденци, но това трябва да става при ясни правила и определен регламент за предпазване от злоупотреби, заяви Снежана Сутулова. Според нея все по-наложителен е и дебатът за въвеждане на горна граница върху собствеността на земеделска земя.

На брифинга бяха представени и необходимите мерки за подкрепа на реализацията на българското земеделско производство и за противодействие на обезлюдяването на районите у нас. Част от тях са – промяна в нормативната уредба, която да стимулира търговските вериги да пазаруват от местни производители. В много европейски страни супермаркетите имат ангажимент да зареждат със земеделска продукция, произведена в радиус до 30 км. 

Освен това минимум 50% от стоките, предлагани в търговските вериги, да са българско производство, предлагат от Обединени земеделци. Те настояват за дългосрочна национална стратегия за подкрепа на производството и реализацията на българската земеделска продукция на родния пазар и зад граница. Тя трябва да набележи основните приоритети на аграрната политика на държавата в следващите 20-30 години и да бъде създаден диалог с институциите, браншовите организации, агробизнеса и аграрната наука, подчерта Ставрева.

Другата стъпка е изграждането на мрежа от регионални борси и тържища, като се даде възможност на производителите да бъдат акционери в тях. Държавата трябва да насърчава кооперирането на земеделските производители чрез осигуряване на средства от Програмата за  развитие на селските райони (ПРСР) за създаването на организация на производителите, съобразена с възможностите на родните стопани, подчерта Петя Ставрева.

От партията изразиха тревогата за обезлюдяването на цели райони в страната. Във връзка с това  трябва да бъде изработена дългосрочна стратегия за развитие на селските региони. Необходима е децентрализация на управлението на проектите по ПРСР и намаляване на бюрокрацията и опростяване на процедурите, за да могат наистина европейските пари да достигат до малките населени места.

Трябва да стартират регионални програми, които да създават алтернативна заетост, свързана със спецификата на региона. Те могат да бъдат финансирани с европейски средства, обясни Ставрева. Според нея създаването на гаранционен фонд, обслужващ мерките по програмата, ще улесни набавянето на ресурс за производителите и жителите на населените места.

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.