1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обществена поръчка на агроминистерството е отменена от КЗК заради подозрителни критерии

Обществена поръчка на агроминистерството е отменена от КЗК заради подозрителни критерии

Одиторът е трябвало да провери годишните счетоводни сметки на ДФЗ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отменила решение на министъра на земеделието и храните от средата на октомври за откриване на обществена поръчка за одит на работата на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Одиторът е трябвало да провери доколко са достоверни, пълни и точни годишните счетоводни сметки на Фонда, пише "Сега".

Комисията е приела за основателни жалбите на 2 фирми кандидати - "Семпер Фортис" и "Делойт България". Първата жалба е за липсата на възможност в условията да бъдат прилагани подходящи еквивалентни сертификати за одитор на информационни системи. Втората е подадена, тъй като възложителят е въвел ограничително условие спрямо участниците с изискването да са изпълнили минимум 5 подобни договора през последните пет години. Тъй като срокът за извършване на услугата е двегодишен, е напълно възможно едно лице да е изпълнило два или три такива "подобни" договора, като при три договора се обхваща 6-годишен период. При това ограничение участникът ще бъде отстранен, макар да покрива изискванията. КЗК не е приела възражението на земеделското министерство, че със спирането на поръчката се рискува да се забави връщането на пари от Брюксел по вече изпълнени проекти и те ще тежат на бюджета.

Проблемите с обществените поръчки в земеделието са хронични. Вчера, 18 декември,  земеделският министър Димитър Греков обясни в Министерския съвет, че все още се чака отговор от прокуратурата за всички медийни договори, сключени през този програмен период. Европейската комисия от своя страна чака този отговор, за да пусне плащанията по медийните проекти, които спря преди месеци заради съмнения за нарушения. Министерството засега продължава да плаща по медийните проекти. Ако обаче бъдат установени нарушения, Брюксел може да реши да не възстановява на България вече дадените средства за проблемните договори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.