1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Общините, пострадали от наводненията, с предимство за проектите си по ПРСР

Общините, пострадали от наводненията, с предимство за проектите си по ПРСР

България поиска нотификация за това от ЕК

България поиска разрешение от Европейската комисия двете общини Харманли и Свиленград, пострадали от наводненията, да имат известно предимство пред другите общини за проектите си по Програмата за развитие на селските райони  (ПРСР) 2007-2013 г. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

За да разгледаме с предимство проекти по ПРСР за определени населени места, ние трябва да искаме нотификация за това от ЕК, защото програмата е разписана така, че тя не трябва да нарушава принципа на конкурентоспособност, за това ще се иска специално решение от ЕК, обясни министър Найденов.  

Община Харманли има лимит от 10 млн. евро за програмния период, но досега няма одобрен проект по ПРСР. Общината може да кандидатства с проекти по ПРСР за изграждане или възстановяване на водоснабдителната и канализационна мрежа в с. Бисер.

Община Свиленград също има възможност да кандидатства по всичките направления на общинските мерки по ПРСР, което включва ВиК, пътна настилка, спортни съоръжения и др. Министерство на земеделието и храните се ангажира да окаже административна помощ и капацитет за подготвяне на проекти и към двете общини, но инициативата за това трябва да е на самите общини, посочи министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.