1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Одобрен е План за противодействие на битовата престъпност

Одобрен е План за противодействие на битовата престъпност

Снимка:

300 нови полицейски автомобили са необходими за обезпечаване на мобилността на полицейските патрули

Министерският съвет прие План за противодействие на битовата престъпност. За повишаване на сигурността са набелязани поредица от мерки - нормативни, както и на кадровото и ресурсно осигуряване. Провеждане на национална специализирана операция за противодействие на битовата престъпност също ще бъде сред дейностите. Тя ще продължи 3 месеца.

Във връзка с променената концепция за увеличено полицейско присъствие в малки населени места бяха направени разчети за необходимия щат в областните дирекции и СДВР по утвърдена методика, отчитаща основни фактори като брой на населението, криминогенна обстановка и разположение на областта. На тази база са предприети мерки и график за кадровото им обезпечаване.

В националната специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност операция ще участват 1140 полицейски автомобила, предназначени за извършване на охранителна дейност. За обезпечаването на мобилността на полицейските патрули в малките и отдалечени населени места са необходими 300 нови полицейски автомобили на стойност около 8 млн. лв., от които 6 млн. лв. от бюджета на МВР за 2017 г. и 2 млн. лв. - допълнително отпуснати средства.

В тази връзка правителството одобри постановление за допълнителни разходи по бюджета на ведомството за 2017 г.  5 000 000 лв. са предвидени за текущи разходи за изпълнение на дейности по противодействие на битовата престъпност, а 2 000 000 лв. за закупуване на нови моторни превозни средства.

Въпреки обективните трудности в дейността на МВР, свързани с усложнената среда за сигурност в страната и в съседните държави, повишената натовареност по противодействие на миграционния натиск, преструктурирането на системата и недостига на човешки и материални ресурси, през 2015 и 2016 г. се отчита спад в нивата на престъпност и увеличаване на разкриваемостта.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.