1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Одобрени са 78 проекта по мярката за подпомагане на полупазарни стопанства в Добричка област

Одобрени са 78 проекта по мярката за подпомагане на полупазарни стопанства в Добричка област

180 са заявките за подпомагане на пчелари от района

78 проекта по мярката за подпомагане на полупазарни стопанства в Добричка област са одобрени, има само три отхвърлени. Това съобщи Грациела Павлова, началник отдел „Прилагане на мерки и схеми за подпомагане” към Областната дирекция на ДФ “Земеделие”, предаде радио “Фокус”.

Мярката най-вероятно ще остане отворена, поясни Павлова, защото е осигурен бюджет за всяка година занапред. Освен това мярката е децентрализирана, което означава, че одобрението се извършва на местно ниво.

В дирекцията в Добрич няма подадени заявления за обезщетения за Е. коли. Приключило е приемането на заявления по европейската схема “Училищен плод”. Интерес е проявен от 17 детски градини и десет училища в Добрич и още три от областта – в град Тервел и селата Черна и Оброчище.

От Областната дирекция отчитат малко по-голям интерес по схемата тази година в сравнение с предходната. Грациела Павлова добави, че през 2011 година има вариант, ако е пропуснат срокът за кандидатстване (до 20 септември) за двата учебни срока общо, да се кандидатства отново за втория срок от учебната година, но това ще е възможно с изрична министерска заповед.

180 са заявките за подпомагане на пчелари от района. В момента върви изплащането на средства по тригодишната Национална пчеларска програма. Грациела Павлова добави също, че по много от мерките по Програмата за развитие на селските райони– мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства", мярка 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти", мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" и мярка 313 "Насърчаване на туристическите дейности", авансовото плащане вече е 50%. За да бъде използвано то, е необходимо земеделците с одобрени проекти до 31 октомври да подадат заявления до централното управление.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.