1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Одобрени са резултатите от проведеното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Одобрени са резултатите от проведеното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Мнозинството държави членки приветстваха действията на Европейската комисия, насочени към улесняване на търговията с Украйна

Правителството одобри резултатите и взетите решения на редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, проведено на 24 май 2022 г. в гр. Брюксел, Кралство Белгия.

Съветът одобри финалния проект на Заключения относно високопатогенната инфлуенца по птиците: стратегически подход към развитието на ваксинацията като допълващ инструмент за профилактика и контрол, за които страната ни заяви своята подкрепа, тъй като счита за важно да се повиши информираността на заинтересованите страни за значимостта на ваксинацията срещу това заболяване, като мярка за неговата превенция.

По отношение на състоянието на селскостопанските пазари, по-специално в резултат на конфликта в Украйна, страната ни изрази високата си оценка към усилията на Комисията и Председателството за справяне с негативните последици от тежката ситуация в секторите на земеделието и рибарството. С оглед отражението на ситуацията и върху пазарните цени на основните хранителни продукти, следва да се следят внимателно въпросите, свързани с достъпността на храните, и да се предприемат мерки, за да може селското стопанство и веригите за доставки на храни да са по- стабилни и по-устойчиви в контекста на бъдещите кризи. Мнозинството държави членки приветстваха действията на Европейската комисия, насочени към улесняване на търговията с Украйна, но отново споделиха опасенията си от повишаващите се цени на вложените суровини, макар че се наблюдава спад в темповете на нарастване. Някои държави членки, включително Република България, подчертаха особено тежкото положение в животновъдния сектор и по-специално този на свинското и пилешкото месо и увеличаващите се цени на фуражите. Част от държавите членки поискаха в бъдеще Европейската комисия да продължи да обмисля допълнителни мерки за сектора, например удължаване на изключенията относно екологично насочените площи.

По отношение на 12-та министерска конференция на Световната търговска организация, 12 - 15 юни 2022 г., Женева, страната ни заяви, че би подкрепила многостранен пакет за продоволствена сигурност, при условие, че това няма да влияе отрицателно на вътрешната продоволствена ситуация в Република България. От голямо значение е поддържането на отворени и предсказуеми селскостопански пазари и търговия, за да се осигури непрекъснат поток от храни, продукти, услуги и суровини. Страната ни подкрепи освобождаването на търговията със селскостопански стоки от ограничения върху износа и вноса, във връзка с приемането на Регламента относно временно либерализиране на търговията с Украйна, като подчерта, че следва внимателно да се разгледа въздействието на тези мерки върху фермерите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.