1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Одобрени са резултатите от заседания на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Одобрени са резултатите от заседания на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Министрите се обединиха около необходимостта за сдружаване на производителите, както и подобряване на условията за подкрепа на кооперирането

Правителството одобри резултатите от две заседания на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство.

Темата на неформалното заседание, проведено на 13 септември в Братислава, беше „Засилване на фермерите в агрохранителната верига“. Министрите се обединиха около необходимостта за сдружаване на производителите, както и подобряване на условията за подкрепа на кооперирането в различни производствени сектори. В рамките на дискусията голяма част от държавите-членки, включително и България, подкрепиха призива на Словашката република за общ подход в ЕС в отговор на нерегламентираните търговски практики в агрохранителната верига.

На 10 октомври в Люксембург се проведе редовно заседание на Съвета. На него беше постигнато политическо споразумение по предложението за регламент за определяне на възможностите за риболов на определени рибни запаси, приложими в Балтийско море, за 2017 г. Министрите обмениха мнения относно регламент за финансовите правила, приложими за общия бюджет на Съвета, както и предложения за промени в четирите регламента за Общата селскостопанска политика. Т. нар. Регламент „Омнибус“ е част от пакета за преглед на многогодишната финансова рамка и цели по-нататъшното опростяване на Общата селскостопанска политика.

Министерският съвет одобри доклада с резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси, проведено на 11 октомври. На него беше дискутиран проектът на директива за борбата с измамите, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз по наказателноправен ред, и по-специално ДДС-аспектите на предложението. В рамките на заседанието министрите на финансите обсъдиха поуките от изпълнението на Европейския семестър за 2016 г. Съветът прие проект на заключения в контекста на подготовката на Двадесет и втората конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, която ще се проведе в Маракеш през ноември 2016 г. Европейската комисия представи изготвения заедно с Комитета за икономическа политика „Съвместен доклад относно здравните системи и фискалната устойчивост“.

Правителството одобри и доклад за резултатите от неформалното заседание на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, част „Здравеопазване”, проведено на 3 и 4 октомври в Братислава. Акцент на срещата бе поставен върху темата за недостига на лекарствените продукти в хуманната медицина в Европейския съюз. Делегациите обсъдиха възможните решения за справяне с проблема и откроиха като важна мярка в тази посока регионалното сътрудничество. Като приоритетни въпроси за разрешаване държавите-членки посочиха ефективния обмен на информация, паралелния износ и твърде високите цени на иновативните лекарства в ЕС.

Одобрен е и доклад за резултатите от неформалното заседание на Съвета Външни работи/Търговия, който се проведе в Братислава на 22 и 23 септември. На заседанието бяха обсъдени въпроси, свързани с Трансатлантическото търговско и инвестиционно споразумение между ЕС и САЩ (TTIP), временното прилагане и сключване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (CETA), преговорите за сключване на Споразумение за търговия с екологични стоки (EGA) и Споразумението за търговия и услуги (TiSA).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.