1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Огромен успех в САЩ: Изпробването на лекарства върху животни вече не е задължително

Огромен успех в САЩ: Изпробването на лекарства върху животни вече не е задължително

Нов закон позволява тестването на медикаменти без опити с животни

За първи път от над 80 години промяна в закона в САЩ позволява нови лекарства да бъдат изпитвани без тестове върху животни, като се използват модерни и по-точни методи. Това е огромен напредък както за защита на животните, така и за прогреса на съвременната медицина, който може да послужи за пример на Европейския съюз (ЕС) да разработи и приложи стратегия за тестване на лекарства без опити с животни.

 
Новият закон, подписан от президента на САЩ Джо Байдън в края на декември 2022 г., позволява на американската агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) да одобрява нови лекарства, без да изисква данни от експерименти с животни. Досега фармацевтичните компании бяха законово принудени да изпробват безопасността и ефективността на своите експериментални лекарства в няколко серии от тестове върху поне два животински вида, преди те да могат да бъдат тествани в така наречените клинични проучвания върху хора и пациенти.

“Ниската точност на тази остарялата система, основана на животни, обаче отдавна е обект на критика. Средно 92% от медикаментите, които успешно преминават всички тестове върху животни, по-късно отпадат по време на клиничните изследвания върху хора, главно защото не работят или причиняват значителни странични ефекти., съобщи Диляна Филипова, доктор по генетика и учен към немската неправителствена организация Доктори срещу експериментите с животни. 


Отпадането на изискването за опити с животни обаче не означава, че качеството на лекарствата в САЩ ще бъде по-малко изследвано. За тази цел новият закон предвижда използването на модерни, ориентирани към човешката биология методи като човешки мини-органи („органоиди“), мултиорганни чипове и компютърно-базирани методи, които многократно са доказвали, че са по-точни и надеждни от тестовете върху животни. Например, в скорошно проучване, токсичността на няколко увреждащи черния дроб вещества беше демонстрирана с помощта на биочипове с клетки от човешки черен дроб, докато по-ранни експерименти с животни неправилно класифицираха същите активни съставки като безвредни.

“Това е пример за потенциала на тази промяна в закона не само да спаси безброй животни от мъчителни опити и смърт, но и да осигури по-голяма безопасност на пациентите.”, заяви д-р Филипова.

Опитите с животни обаче няма да бъдат забранени, съгласно новия закон, и ще продължат да бъдат разрешени като възможен начин за тестване. В същото време това е огромна крачка напред, защото фармацевтичните компании вече не са законово принудени да извършват тези експерименти с животни, а имат свободата да разчитат на прецизни методи без животни, ориентирани към човешката биология.

Докато САЩ въвеждат този модерен, ориентиран към бъдещето закон, в ЕС опитите с животни все още се изискват от закона за одобрение на лекарства.

“Промяната на закона в САЩ  ще помогне за развитие на по-добри терапии. Надяваме се и по-скоро останалите страни в Европа и по света да последват този добър пример. През август миналата година приключи Европейската гражданска инициатива за забрана на тестовете върху животни. Над 1.4 милиона граждани на ЕС подкрепиха инициативата и през следващите месеци предстои разглеждане ѝ от Европейската комисия.”, заключи Владимир Нгуйен от сдружение Кампании и активизъм за животните в индустрията (КАЖИ).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.