1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Около 100 милиарда евро ще отпусне ЕК за развитието на „Дунавската стратегия” до 2020 г.

Около 100 милиарда евро ще отпусне ЕК за развитието на „Дунавската стратегия” до 2020 г.

Снимка:

Това обяви евродепутатът от ГЕРБ Мария Неделчева, която постави началото на Обществен дебат за Дунавския регион

Около 100 милиарда евро ще отпусне Европейската комисия за развитието на „Дунавската стратегия” до 2020 г. Това обяви евродепутатът от ГЕРБ Мария Неделчева, която постави началото на  Обществен дебат за Дунавския регион. Всеки месец през следващата една година в различни български градове, намиращи се по течението на река Дунав, ще бъдат организирани дебати, на които гражданите ще могат да упражнят своя глас.

"Да чуем мненията и предложенията на гражданите, какво те искат и как виждат собственото си участие в реализирането на проектите, които ще бъдат включени в стратегията. Подходът гарантира чуваемост на гражданското общество, на общините, на неправителствените организации", допълни Неделчева, цитирана от БНР.

Повече от 200 проекта са получени по стратегията, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николина Николова.

"Около 64 проекта вече се изпълнени и около 150 проекта са в процес на изпълнение. Основната насоченост на тези проекти е в областите "Социално-икономическо развитие" и "Развитие на човешкия капитал", "Околна среда" и "Превенция на риска", "Туризъм", "Междукултурен диалог”  и „Управление", уточни Николова.

Голяма част от проектите ще бъдат изпълнявани съвместно с Румъния. Двете страни ще координират проектите в областта на културата и туризма. В партньорство с Германия ще се обсъждат въпросите за сигурността и организираната престъпност. Първата конференция ще е в Силистра на 16 май.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.