1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ОЛАФ проверява как земеделското министерство е изхарчило евросредства за създаване на профили на ПРСР в социалните мрежи

ОЛАФ проверява как земеделското министерство е изхарчило евросредства за създаване на профили на ПРСР в социалните мрежи

Сигналът е подаден от евродепутата Илияна Йотова

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ проверява как Министерството на земеделието е изхарчило европейски средства за създаване на профили на Програмата за развитие на селските райони в социалните мрежи. Това потвърди министър Мирослав Найденов. Сигналът е подаден от евродепутата Илияна Йотова. Според Найденов това е рутинна проверка, а не разследване срещу него, информира БНР.

Скандалът за 50-те хиляди лева за популяризиране на ПРСР в интернет избухна миналата година, когато стана ясно, че конкурсът на земеделското министерство е спечелен от фирма на бивша негова служителка, като фирмата е създадена едва три месеца преди да спечели паритe. Още тогава е подаден сигнал, а министерството е предоставило документи за процедурата, твърди Найденов.

По същата процедура и в момента земеделското министерство е обявило покана за усвояване на още 50 хиляди лева, с които трябва да се поддържат създадените вече профили в иначе безплатните социални мрежи.

Ресорният вицепремиер Симеон Дянков на този етап няма данни за разследване, но ще потърси информация от службата в Брюксел, където участва в Съвета на финансовите министри.

ОЛАФ не разследва българския министър на земеделието Мирослав Найденов, съобщиха от службата. Говорителят на ОЛАФ Павел Борковец уточнява, че разследването на твърдения за нередности при изразходване на средства по Програмата за развитие на селските райони не е съсредоточено върху конкретни физически или юридически лица. Освен това то все още продължава и на този етап не могат да се правят заключения за него, съобщиха още от Европейската служба за борба с измамите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.