1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ООН търси решение на проблема с недостига на вода в света

ООН търси решение на проблема с недостига на вода в света

Между 2035 и 2045 г., обемът на прясна вода, която консумира човечеството, ще бъде равен на ресурсите

Организацията по прехрана и земеделие към обединените нации (ФАО) предложи на държавите да увеличат използването на пречистени отпадъчни води  за селскостопански цели. Експертите от организацията смятат, че такъв подход ще помогне за справяне с проблема с недостига на вода. Все още тази практика не е широко разпространена, пише Agrosaveti.com.

Днес не повече от 50 страни в света използват отпадъчни води в селското стопанство. Сред тях са Испания и Мексико, където значителна част от тази вода отива за напояване. Това се посочва в доклада на ФАО „Богатството на отпадъците: икономика на използването на отпадъчни води в селското стопанство”. Докладът беше публикуван по повод на Световната седмица на водата, която се проведе в Стокхолм от 5-11 септември 2010 г.

Авторите отбелязват, че фермерите ще бъдат в състояние да спестят средствата, които се изразходват за изпомпване на подпочвените води. Наличието на хранителни вещества в отпадъчните води ще намали разходите за торове.

„Ако водата е внимателно обработена, тя може потенциално да донесе „троен дивидент” - за потребителите, фермерите и околната среда” - каза заместник-директорът на Департамента за земята и водите към ФАО Паскал Стедуто.

Едновременно с това експертите смятат, че използването на отпадъчни води в селското стопанство зависи от местните условия, които могат да повлияят на баланса на разходите за пречистване на водата и печалбите. Непречистените отпадъчни води не могат да се използват за напояване.

Прогресиращият дефицит на източниците на питейна вода в света доведе до опасно явление - водни емигранти. Само през 2010 г. повече от 20 милиона души в света, от бедните на вода райони, са напуснали домовете си. Около 700 милиона души в 43 страни са в условията на постоянен „воден стрес” и дефицит. Приблизително една шеста от населението на Земята няма достъп до чиста питейна вода, а една трета - до вода за битови нужди.

Според прогнозите на учените, между 2035 и 2045 година, обемът на прясна вода, която консумира човечеството, ще бъде равен на ресурсите. Световната водна криза може да се случи дори по-рано. Това се дължи на факта, че основните водни запаси са концентрирани само в няколко страни. Към тях се отнасят са Бразилия, Канада и Русия. Естествено, в тези страни, няма да бъде използвана всичката вода дори и към 2045 година, резервите им са твърде високи. Но за много други държави водния проблем може да настъпи още утре.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.