1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Опасните добавки ще бъдат оповестявани в етикета на хранителните продукти

Опасните добавки ще бъдат оповестявани в етикета на хранителните продукти

Сиренето, вафлите и маргарините са сред продуктите с най-високо съдържание на вредни трансмастни киселини

 

Еврокомисията подготвя нова директива, според която етикетите на храните ще съдържат подробно описание за съдържанието на опасни за здравето съставки. Отнася се за вещества, които в малки количества не вредят, но ако се предозират, са опасни дори за живота на човека. Такива са трансмастните киселини (трансмазнините), които се получават при сгъстяването на растителните мазнини. Те се използват при приготвянето на почти всички вафли, маргарини и голяма част от сирената у нас. Новите правила ще бъдат описани в регламент, който се подготвя от ЕК и засяга предоставянето на хранителна информация на потребителите, информираха от здравното министерство. Според Световната здравна организация препоръчителният прием на трансмастни киселини трябва да бъде под 1% от енергията на приетата храна. Всекидневното изяждате по половин бучка сирене с растителни мазнини, две вафли и филия с маргарин, почти сигурно ще превишите препоръчителната доза, коментират експертите. Качественото сирене, полезно за здравето, трябва да струва поне 7,50 лв., заяви наскоро шефът на млекопреработвателите Димитър Зоров, както АСН информира. Според него по-евтин продукт е гаранция за съдържание на растителни мазнини.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.