1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Организаторите на Октоберфест предлагат и вегетариански ястия

Организаторите на Октоберфест предлагат и вегетариански ястия

От около 200 години фестивалът се свързва главно с обилни количества месо и бира

От около 200 години Октоберфест се свързва главно с обилни количества месо и бира. Тази година обаче организаторите нарушават традицията и предлагат на посетителите със специфични хранителни навици вегетариански ястия и дори вегетарианско вино, пише германското списание "Шпигел".

С големите количества печено говеждо и пилешко, достатъчни да нахранят цяла армия, както и с прочутите свински вурстове, баварският фестивал представлява рай за любителите на месото. Данните от миналогодишния Октоберфест сочат, че в рамките на 3 седмици в тентите в Мюнхен са изконсумирани половин милион пилета, 116 говеда и 115 000 свински вурста.

Но дори и в една от силно повлияните от традицията германски провинции времената се променят, отбелязва "Шпигел". "Събитието става международно. Хората със специални хранителни нужди и различни кулинарни вкусове започват да определят какво да се предлага", казва Волфганг Никл – общинският съветник на Мюнхен, отговорен за организацията на Октоберфест.

Но не само чужденците изпитват трудности при преобладаващите месни ястия в Германия. Вегетарианството и веганството набират популярност сред населението на федералната република. Според Германската асоциация на вегетарианците от 7-те милиона вегетарианци в страната 800 000 избягват всякакви животински продукти.

Семейство Бахмайер са първите, които правят промяната. Наред с ястията, които семейството предлага в своята шатра Herzkasperl, могат да бъдат поръчани и ред други вегетариански блюда. "Вегетарианската храна е най-добрият начин да бъдем сигурни, че хората с различни религии и тези, които не ядат животински продукти, не остават изключени от празненствата", обяснява Мартин Йонас, който работи в Herzkasperl от четири години, пише "Дневник".

Други наематели на тенти на Октоберфест като семейство Амерс, известно с печеното си пиле, предлага "пилешко" фрикасе, като пилешкото месо е заменено със соеви котлети. Съседната тента Fisch-Bäda, прочута с големия избор на риба и морски дарове, дори е добавила вегетарианско вино в менюто си – вино, филтрирано без употребата на животински протеини.

Всъщност различните видове бира на Октоберфест са основната атракция, която привлича туристите. Правилата на пивоварството в Германия, датиращи още от 16-и век позволяват на вегетарианците също да се насладят на бирата. Според т.нар. Закон за чистотата на бирата от 1516 г. едно питие може да се нарича бира, ако съдържа само малц, хмел, мая и вода. Това прави консумацията й от вегетарианци възможна. Заради малца обаче в бирата обикновено има и съдържание на глутен. "Очевидно глутенът в бирата остава проблем за някои. Баварските пивовари обаче си остават традиционалисти, затова надали скоро ще видим бира без глутен", коментира Никл.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.