1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Основните мотиви за промени в Закона за горите са новите реалности

Основните мотиви за промени в Закона за горите са новите реалности

С проекта се създава възможност за устойчиво управление на горите

Основните мотиви за промените в Закона за горите са преди всичко новите реалности. Това каза Агенция „Фокус” д-р инж. Ценко Ценов - член на работната група, изготвила промените в закона, предаде Агенция „Фокус”.

По думите му новите реалности се изразяват в пазарна ситуация, в различна структура на собствеността – частни, недържавни гори. Според инж. Ценов причина за промените в горския сектор са свързани с новите и съвременни принципи за устойчиво и многофункционално стопанисване на горите. „Налице са предизвикателства пред страната и сектора, които засягат световни, европейски и национални ангажименти, свързани с функциите и значението на горите като борбата и последствията от изменението на климата, засилен обществен интерес и защитата на биоразнообразието, подпомагане на развитието на горските райони в страната”, каза инж. Ценов.

Той изтъкна, че промените в Закона са продиктувани и от програмата на правителството. „То имаше воля и амбиция да направи тази реформа и тя стартира с подготовката на този закон. С този проект на Закон се създава възможност да бъдат реализирани следните основни цели: създаване на условия за пазарна конкуренция в горите; за устойчиво управление на горите; социалните функции на тези гори като подпомагане на недържавните собственици, стимулиране на инвестициите в горите, респ. създаване на работни места, прехвърляне на задължения и отговорности от държавата към регистрираните лесовъди и собствениците на гори и т.н. И, разбира се, да бъдат защитени обществените интереси и в същото време да се защитят правата на собственост на всички граждани на страната”, каза инж. Ценов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.