1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ОСП - реакции от Брюксел

ОСП - реакции от Брюксел

Разнородни мнения предизвикаха предложенията на Европейската комисия

Разнородни реакции предизвикаха предложенията на Европейската комисия за бъдещата Обща селскостопанска политика. Докато Социалдемократите в Европейския парламент смятат документа, представен от агрокомисаря Фил Хоган за "крачка в правилната посока", Зелените го нарекоха "отказ от една по-екологична и справедлива аграрна политика".

В същото време от КОПА и КОДЖЕКА изтъкнаха, че са протИв орязването на директните плащания. Освен това организациите се опасяват, че националните правителства ще получат прекалено много права. Природозащитниците от германския клон на WWF пък посочват, че при новия модел на ОСП и в бъдеще ще се харчат милиарди евро от данъкоплатците, с които ще се финансира изчезването на биоразнообразието и на малките ферми по селата.

Аграрният говорител на Социалдемократите в Европарламента, Мария Нойхл, похвали предложените от Фил Хоган промени. "Много малки и средни стопанства са на прага на фалита. Затова плановете, тези ферми да бъдат поставени в центъра на реформата, са насочени в правилната посока", изтъкна тя. По думите й директните плащания трябва да се дават вече не според обработваните площи, а според мерките за екология, предприети от фермерите.

От групата на Европейската народна партия също приветстваха предложенията на агрокомисаря. "Този проект ни дава основа за дебати относно бъдещето на европейската аграрна политика. Лично за мен е много важно Общата селскостопанска политика да остане "обща". Не съм съгласен обаче с идеята за ренационализация, тъй като тя може да доведе до изкривяване на пазара", сподели говорителят по селскостопанските въпроси на ЕНП, Алберт Дес. Той настоява за запазване на първия стълб, както и за изравняване на директните плащания във всички страни-членки.

На противоположното мнение са Зелените в Европарламента. Според тях реформата на ОСП е насочена в грешната посока.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.