1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От 1 август преработвателните предприятия ще могат да кандидатстват с инвестиционни проекти по ПРСР

От 1 август преработвателните предприятия ще могат да кандидатстват с инвестиционни проекти по ПРСР

Това съобщи Диана Трифонова, експерт от Дирекция „Развитие на селските райони” в МЗХ, на семинар край Варна

От 1 август преработвателните предприятия ще могат да кандидатстват с инвестиционни проекти по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Това съобщи Диана Трифонова, експерт от Дирекция „Развитие на селските райони” в Министерство на земеделието и храните, по време на семинар край Варна. Проекти на предприемачи ще се приемат за инвестиции в модернизиране на вече съществуващи предприятия или изграждане на изцяло нови такива по мярка 123 «Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти» от програмата.

Интересът към тази инвестиционна мярка е голям, тъй като дава възможност в преработвателната промишленост да се инвестират средства предоставяни от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Първата добра практика в преработвателната сфера във Варненска област бе показана вчера, 3 юли, където медии и експерти от Министерство на земеделието и храните посетиха обновената със средства от Програмата за развитие на селските райони винарска изба “Варна”. Нейн съсобственик е Григор Григоров, който е вложил около 400 хил. лв. в ново оборудване за преработка на гроздето, инвестирайки по програмата. След осъществените инвестиции, които дават възможност на избата да подобри качеството на произвежданото вино, Григор Григоров възнамерява да инвестира още средства, за да увеличи капацитета на предприятието. По ПРСР се покриват до 50% от инвестиционните разходи по подобни проекти с безвъзмездно финансиране.    

Освен по мярка 123, през юли предстои да бъде отворен приемът по мярка 121 “Модернизиране на земеделските стопанства” без да се финансира покупката на земеделска техника обаче, съобщи още Диана Трифонова.

Във Варна бе проведен и „Ден на отворените врати” по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. на Министерство на зедемелието и храните в рамките на кампаниятия под това мото, на която бе даден официален старт в петък в Добрич.

Експерти от Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) на МЗХ консултираха всички заинтересовани от ПРСР на информационен щанд, който бе разположен пред Фестивален и конкресен център във Варна.

Кампанията „Дни на отворените врати” на МЗХ за ПРСР 2007-2013 г. се провежда със съдействието на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ), всички областни и общински структури на министерството, както и областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие”.  Тя ще протече в рамките на една календарна година във всички 27 области на страната, където ще се провеждат срещи със земеделски производители и кандидати по програмата, както и с медиите два или три пъти месечно.

За контакти:

Йоана Стоянова

Консорциум „Бългериан ВИП Турс – Ес Ти Би Комюникейшънс”
/JOANA STOYANOVA/*
/Manager Corporate Clients/

Tel.: (+359 2) 981 14 02, 981 71 24, 980 15 94
Fax: (+359 2) 981 72 59

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.