1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От 1 януари 2012 година кокошки-носачки ще могат да се отглеждат само в уголемени клетки

От 1 януари 2012 година кокошки-носачки ще могат да се отглеждат само в уголемени клетки

Всички стопани, отглеждащи стокови кокошки-носачки в неуголемени клетки, трябва до края на годината да преустроят технологията на отглеждане

На разяснителен семинар във Видин експерти от дирекция „Животновъдство” обявиха на земеделските стопани, че удълженият срок, който позволяваше на България да се отглеждат кокошки-носачки в неуголемени клетки, изтича на 31 декември 2011 година. Семинарът е част от разяснителната кампания на МЗХ, която стартира в Благоевград, а сега тече в Северозападна България – в областите Враца, Монтана, Видин. Цел на кампанията е собствениците на животновъдни ферми да получат навреме информация за необходимото преструктуриране на техните стопанства.

Виолета Кръстева, началник отдел „Животновъдство” обясни по време на семинара, че съгласно Договора за присъединяване на Република България и Румъния към Европейския съюз, с който е поет ангажимент да се прилага законодателството на държавите-членки на ЕС, в това число и законодателството, отнасящо се до спазване на изискванията за хуманно отношение при отглеждане на стокови кокошки-носачки.

В тази връзка е необходимо всички птицевъдни обекти, използващи неуголемени клетки, да преминат при отглеждането на кокошките носачки в уголемени клетки или в алтернативни системи считано от 1 януари 2012 година. Всички стопани на птицевъдни обекти, отглеждащи стокови кокошки-носачки в неуголемени клетки,  трябва до края на годината да преустроят технологията на отглеждане на птиците съгласно изискванията на посочените по-горе нормативни актове, информират и от Българската агенция по безопасност на храните. Д-р Пенчо Каменов, директор на дирекция „Здравеопазване на животните и хуманно отношение” в Българската агенция по безопасност на храните потвърди, че ЕК няма да удължи този срок, нито да даде преходен период за използване на неуголемени клетки при отглеждането на стокови кокошки носачки след 1 януари 2012 година и решението е окончателно. Съществуват две възможности за отглеждането на кокошки-носачки след този срок. Първата възможност е използването на така наречени „алтернативни технологии”. Вторият вариант е да се използват уголемени клетки.

В края на 2010 г. ЕК поиска информация от страна България за готовността на стопанствата за прилагането на тази директива, както и за мерките, взети от правителството за подпомагането на този процес, допълни от своя страна държавен експерт Силвия Василева от дирекция „Животновъдство” на МЗХ. Тя посочи, че на ЕК е изпратена информация за изготвения национален план, с посочените конкретни мерки в него, като планът е изпратен в определеният от ЕК срок до края на 2010 г. – на 29 декември. Съгласно този национален план е заявено, че от постъпилата информация и направения анализ става ясно, че 128 ферми отглеждат кокошки-носачки. 46 от тях отглеждат кокошките си в неуголемени клетки, т.е. техните производствени мощности подлежат на реконструкция.

Според Силвия Василева 10 от тези 46 предприятия вече са започнали изпълнение на проекти за реконструкция, 30 от тях са потвърдили че ще разработят проекти и са в готовност, 2 са заявили, че ще преустановяват дейността си поради невъзможност да се преструктурират и 4 не са заявили никаква готовност за предприемане на действия към настоящия момент. Същевременно Министерство на земеделието и храните отчитайки важността на проблема във връзка с реконструкцията на фермите, поиска и получи разрешение от Европейската комисия за отпускане и на държавна помощ със средства от националния бюджет. Тази помощ е безвъзмездна целева субсидия и е в размер на 20% от стойността на инвестицията. На трето място съществува и възможност за отпускане на кредит за същата цел от ДФЗ по линия на краткосрочното кредитиране с референтен лихвен процент, уточнява още експертите от дирекция „Животновъдство”. Така стопаните ще могат да получат сериозна държавна подкрепа, за да могат да отговорят на високите европейски изисквания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.