1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От август 2011 стартира електронна млечна борса

От август 2011 стартира електронна млечна борса

Снимка:

Проектът се финансира изцяло от ЕК

От август следващата година стартира електронна млечна борса. Това заяви председателят на ДФ „Земеделие" Калина Илиева по време на представянето на проекта за укрепване на административния капацитет на сектор мляко на разплащателната агенция на България, с цел ефективно прилагане на системата за покупко-продажби на млечни квоти. Проектът се финансира изцяло от ЕК, предаде КРОСС.

Целта е да се осигури на млекопроизводителите допълнително количество квота, а производители, които не могат да реализират квотите си на пазара, да се освобождават от тях. За квотната 2009-2010 година цената на килограм краве мляко с масленост 3,8% беше 10 ст. За тази година цената се повишава с 5 ст. на кг квота. За миналата година са подадени 222 заявления за купуване на квота, а заявленията за продажба са били 546, което е наложило редуциране на желаните за покупка количества. Всички дължими суми за покупката на млечни квоти не са приведени в посочения срок, което е наложило свободните за изкупуване количества отново да се обявят за продажба. З миналата година, когато за първи път се приложи квотната борса са продадени и закупени млечни квоти на обща стойност 641 228 лв. В момента тече прием на заявления за закупуване на квоти.

Заместник изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" - Разплащателна агенция Ангел Кинанов заяви, че главната цел на проекта е постигната, тъй като са поставени основите за разработване на електронна квотна борса в България, което ще оптимизира процедурата и ще съкрати времето за обработка на документите.

Представител на Националната разплащателна агенция на Литва, които имат такава млечна борса, представи препоръки за изпълнението на проекта за млечната борса.

Според Томас Якунас въвеждането на такава система в Литва е улеснило значително фермерите. Някои от препоръките са - да се осигури възможност на изкупвачите на мляко да представят гаранционни писма не само от банки, но и от застрахователни компании, както и да се въведе авансово плащане за бъдещите купувачи на млечни квоти.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.