1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От днес първите шест ферми, в които има унищожени животни заради болестта нодуларен дерматит ще могат да получат обезщетенията си

От днес първите шест ферми, в които има унищожени животни заради болестта нодуларен дерматит ще могат да получат обезщетенията си

В средата на следващата седмица ще дойдат първите 150 000 ваксини

От днес първите шест ферми, в които има унищожени животни заради болестта нодуларен дерматит могат да получат обезщетенията си. Това ще става в Областната дирекция по безопасност на храните, заяви пред журналисти земеделският министър Десислава Танева.

Страната ни има уверението на Европейската комисия, че в средата на следващата седмица ще дойдат първите 150 000 ваксини и тогава ще започне ваксинация на стадата. Комисията поддържа наличност от ваксини за такива епизотии и при необходимост те се използват. Няма да има обществена поръчка и фирми, които ще договарят вноса на ваксините.

Земеделският министър съобщи, че се очаква днес да бъде уточнено с авиаторите кога ще започне пръскането. Тя припомни, че заразата не е опасна за човека, но хората са преносители на болестта. Към момента от установените огнища 567 животни подлежат на умъртвяване. 

Процедурата за оценка на щетите трае между 3 и 4 дни. Танева допълни, че се унищожават не само болните животни, но и тези в контакт с тях, тъй като могат да бъдат вирусоносители, но да не проявяват симптоми. Инкубационният период на вируса е 28 дни.

Видео по темата...

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.