1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От Копа-Коджека искат ново законодателство за борба с нелоялните търговски практики

От Копа-Коджека искат ново законодателство за борба с нелоялните търговски практики

Tо трябва да бъде подкрепено от силна, независима институция

Да бъдат направени радикални промени в доставките на хранителни стоки. Това планира ЕК в нов доклад - за подобряване на функционирането на хранителната верига. От Копа-Коджека искат ново законодателство за борба с нелоялните търговски практики.

Най-голямата синдикална организация в Европа КОПА-КОДЖЕКА иска ново законодателство за борба с нелоялните търговски практики. Същевременно, синдикалистите са изразили задоволство от очертаването на слабостите във веригата на доставки. КОПА-КОДЖЕКА е на мнение, че справянето с нелоялните търговски практики трябва да бъде основен приоритет. Организацията призовава за приемане на законодателство на равнище ЕС за осигуряване на справедлива и балансирана хранителна верига. Законодателството трябва да бъде подкрепено от силна, независима институция.

Припомняме, че през 2013 г. е била договорена доброволна Инициатива за хранителната верига, но тя не предлага санкции или адекватен независим механизъм за прилагане. Фактът, че 20 държави-членки вече имат или ще въведат национално законодателство в тази област показва, че проблемът е сериозен и се нуждае от решение на равнище ЕС. Необходими са законодателни мерки за свеждане до минимум на различията в борбата срещу нелоялната конкуренция, което е основен проблем за земеделските производители и кооперации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.