1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От прокуратурата отчитат условната присъда на Калина Илиева като успех

От прокуратурата отчитат условната присъда на Калина Илиева като успех

Снимка:

Скандалът с фалшивата диплома на бившата изпълнителна директорка на ДФЗ сериозно разклати имиджа на страната ни в Брюксел

Делото за фалшивата диплома на Калина Илиева отиде в архивите, но седемте тома събрани документи по случая пазят спомена за един скандал, който сериозно разклати имиджа на страната ни в Брюксел. С този хвърчащ лист хартия една 29-годишна жена се озова начело на Фонд "Земеделие" през 2009 година, без никой в държавата да заподозре, че е фалшив. Печатът на престижният Берлински университет по икономика е подправен, а подписите на двама немски професори са изимитирани лично от Калина Илиева.

"Експертите казват, че единият от подписите, а именно на проф. Симеон е сходен с начина, по който г-жа Илиева започва своя собствен подпис, а именно, с начина, по който изписва буква Д ръкописно. По отношение края и на двата подписа, експертите са счели, че те са съответни на начина, по който тя изписва буква Ц и буква Щ ръкописно. Намерили са достатъчно общи и частни признаци между положените в това свидетелство неистински подписи и нейния почерк", обясни прокурорът по делото Виктор Тарчев, цитиран от bTV.

Фалшифицираните подписи са на декана на икономическия факултет на университета в Берлин професор Симеон и на председателя на изпитната комисия професор Бурхард. Двамата преподаватели са изпратили в прокуратурата няколко разписани бели листа за сравнение с имитациите.

Фактите по делото сочат още, че Калина Илиева наистина е била записана в университета през 2002 година в специалност "Икономическа комуникация". Не се е явила обаче на нито един изпит и е отписана задочно през 2007.

Илиева, която пред съда призна, че е завършила само средно образование, е сред възпитаниците на Художествената гимназия в София. Специалността й е "Графичен дизайн". От прокуратурата не се наемат да коментират доколко наученото в училище й е помогнало да подправи подписите и печатите на фалшивата диплома. Документът обаче изобщо не е намерен. В архивите остава само ксерокопието на фалшификата, легализиран без проблеми от Министерството на образованието.

От прокуратурата отчитат условната присъда на Калина Илиева като успех и твърдят, съдът й е наложил възможно най-високото наказание, защото за последната година е имало 122 такива дела, от които има 65 условни присъди от по година - две и 49 наказани само с пробация.

Така равносметката след приключеното дело за дипломата на Калина Илиева е, че в съдебното й досие ще пише, че е осъждана и че тя ще трябва да плати 1 400 лева за разноски по делото. Институциите считат, че наказанието й напълно достатъчно заради младата й възраст, липсата на други престъпления и факта, че е самотна майка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.